Ulkoilma 27.6.2017

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston uusittu reitistösuunnitelma parantaa huomattavasti pyöräilymahdollisuuksia puistossa. Pyöräily on nyt sallittua kaikilla maastoon merkityillä virallisilla kesäreiteillä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Suunnitelmallinen käytön ohjaus säilyttää puiston suojeluarvot, minimoi maaston kulumisen, mutta myös tarjoaa uusia mahdollisuuksia luonnossa virkistäytymiseen


Mainos


Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa suosituimpia aktiviteetteja ovat patikointi ja hiihto. Rinnalle on noussut vahvasti pyöräily ympäri vuoden. Kesäpyöräilyyn avautuu jatkossa 300 lisäkilometriä, sillä pyöräillä saa jatkossa kaikilla maastoon merkityillä virallisilla kesäreiteillä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Alueella avautuukin yksi maailman laajimmista maastopyöräilyreitistöistä, kun mukaan lasketaan kuntien, matkailutoimijoiden ja -yhdistysten ylläpitämät puiston ympäristön reitit.

Parhaita reittejä pyöräilyyn ovat juuri siihen suunnitellut reitit, kuten Ylläs-Levi-maastopyöräilyreitti. Jatkossa niitä kunnostetaan, luokitellaan ja merkitään lisää, ja pyöräilijät ohjataan ensisijaisesti niille.

Pyöräilyä ei sallita luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä Varkaankurussa, Palkaskerolla, Tuomikurussa, Pirunkurussa ja Kellostapulinkurussa. Pyöräilykiellot merkitään maastoon kesäkuussa ja kartoillekin mahdollisimman pian.

Talviretkeilyreiteistä uusi matkailuhitti

Talvipyöräilyyn ja -kävelyyn sekä lumikenkäilyyn tarkoitettuja huollettuja reittejä tehdään yhteistyössä matkailutoimijoiden kanssa. Ylläksellä niitä on suunnitelmissa tulevalle talvelle jo 90 km. Huolletuilla laduilla talvipyöräily ei ole sallittua.

Luontokeskuksiin pyöränpesupisteet

Kansallispuiston kaikkien kolmen luontokeskuksen pihalle tehdään pian pyörien pesupisteet sekä telineet huoltoa varten. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaasta, Pallastunturin luontokeskuksesta ja Tunturi-Lapin luontokeskuksesta Hetasta lähdetäänkin juhlimaan Suomen luonnon päivää 26.8. pyöräilyteemalla polkaisemalla porukalla luontokeskusten lähikohteisiin. Kaikki ovat tervetulleita mukaan!

Aktiviteettien yhteensopimista seurataan

Kansallispuistoon mahtuvat monenlaiset aktiviteetit, kunhan kaikki huomioivat toiset kulkijat. Pyöräillessä noudatetaan maastopyöräilijän etikettiä. Erilaisten luontoliikuntamuotojen yhteensovittamista seurataan ja tarpeen vaatiessa ohjeistusta ja reittimahdollisuuksia muutetaan.

 

Maastopyöräilijän etiketti

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Juuso Ritari


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika