Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 21.5.2019

Uusien Ukko-Luoston huipulle johtavien portaiden rakentaminen alkaa kesäkuussa, ja tavoite on saada ne valmiiksi lokakuun loppuun mennessä. Rakentamisen aikana työmaa-alue on suljettu, mutta tunturin huipulle pääsee vaihtoehtoista reittiä. Portaiden runko tehdään teräksestä, askelmat puusta.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


340 metriä portaita jyrkkään ja kiviseen tunturin rinteeseen – ei mikään kevyt urakka. Mutta onpa sitten portaiden valmistuttua retkeilijöiden hyvä kiivetä ihailemaan maisemia Ukko-Luoston huipulle.

Vanhat ja hyvin huonokuntoiset portaat purettiin viime vuonna. Uusien portaiden elementit kuljettiin tänään Ukko-Luoston rinteeseen helikopterilla, sillä muuten niiden perille saaminen olisi ollut vaarallista ja hankalaa. Varsinainen rakennustyö alkaa täydellä teholla kesäkuun alussa. Tavoite on saada työ valmiiksi lokakuussa.

Uusien portaiden runko tehdään kestävästä ja maisemaan sopivasta teräksestä. Askelmat pinnoitetaan puulla, ja porraskaiteet tehdään puusta. Portaisiin tehdään sopivin välein tasanteita levähdystä varten.

Puisien porrasosien arvioitu käyttöikä on reilut parikymmentä vuotta ja teräsosien merkittävästi pidempi. Kun puiset osat menevät ajan myötä huonoon kuntoon, ei kallista portaiden rakentamista tarvitse aloittaa taas nollasta, vaan vaihtaa vain puurakenteet.

Työmaa-alue suljettu retkeilyltä, vaihtoehtoreitti käytössä

Ukko-Luoston portaat ovat rakentamisen ajan kokonaan poissa käytöstä ja työmaa-alue on suljettu. Rinne on sellaisenaan vaikeakulkuinen, eivätkä keskeneräiset portaat tietenkään ole turvalliset kulkemiseen. Tunturin huipulle mieliviltä toivotaan kärsivällisyyttä. Remontin aikana huipulle pääsee Luoston keskuksesta vaihtoehtoista reittiä Tikkalaavun kautta polkua ylös seuraten ja Pyhä-Luoston retkeilyreittiä pitkin huipulle. Toinen vaihtoehto on kulkea huipulle laskettelurinteiden kautta kulkevaa huoltotietä pitkin.

Pyhä-Luosto on yksi maamme suosituimmista kansallispuistoista. Viime vuonna sinne tehtiin 174 400 käyntiä. Ukko-Luoston huippu on kansallispuiston vierailluimpia kohteita.

Metsähallitus
Erkki Ollila


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika