Ulkoilma 15.8.2017

Pyhä-Luoston juuri voimaan astunut järjestyssääntö mahdollistaa pyöräilyn aikaisempaa laajemmalla alueella. Jatkossa pyöräily on sallittua sulan maan aikana useimmilla kansallispuiston merkityillä reiteillä. Pyöräily ei edelleenkään ole sallittua Isokurussa, Isokurunkankaan reiteillä ja Noitatunturin reitin eteläosassa.


Mainos


Pyhä-Luoston kansallispuistossa saa nyt sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua. Puiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä.

Isokurussa, Isokurunkankaan reiteillä sekä Noitatunturin reitin eteläosassa pyöräily on kielletty kymmenellä reittikilometrillä turvallisuussyistä.

Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu muualla paitsi huolletuilla hiihtoladuilla sekä rajoitusvyöhykkeillä.

Maastopyöräilijän etikettiä noudattavat ja muut retkeilijät huomioon ottavat pyöräilijät ovat tervetulleita nauttimaan kansallispuiston luonnosta. Polut ovat yhteisiä ja luonto kuuluu kaikille. Pyöräilijän on kävelijää nopeampana oltava valmis väistämään muita ja pyöräiltävä hallitulla tilannenopeudella.

Peurakero ja Isokurun rinteet rajoitusvyöhykettä

Suomen syvin kuru, Isokuru, on järjestyssäännön mukaan ympärivuotisesti rajoitusvyöhykettä, jossa kaikenlainen liikkuminen sen pohjalla kulkevaa merkittyä kesäreittiä lukuun ottamatta on kielletty. Peurakeron rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen on kielletty 15.2.-31.5. välisenä aikana. Viranomaistehtävissä ja välttämättömissä poronhoitotöissä liikkuminen on sallittu. Liikkumista alueilla rajoitetaan turvallisuuden ja luonnonsuojelullisten syiden takia.

Järjestyssääntö on annettu Pyhä-Luoston tuoreen hoito- ja käyttösuunnitelman pohjalta. Suunnitelmaa tehdessään Metsähallitus on kuunnellut laajalti sidosryhmiä perusteellisessa osallistamistyössä.

 

Maastopyöräilijän etiketti

– Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
– Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
– Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
– Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
– Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
– Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

Pyhätunturilla on maastopyörätapahtuma lauantaina 19.8. Lisätietoa https://pyha.fi/tapahtuma/tunturi-mtb

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Mika Mannonen


Mainos
x 

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika