Ulkoilma 25.2.2016

Tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan viettävään Pyhä-Häkin kansallispuistoon pääsee nyt myös latusuksilla. Aihkimäntyjen alla voi hiihdellä Saarijärven kaupungin avaamalla retkiladulla ja paistaa vaikka eväsmakkarat Kotajärven tulentekopaikalla. Metsähallitus aloitti Pyhä-Häkissä myös kävijätutkimuksen ja viime päivinä on kunnostettu polkuja sorastamalla.


Mainos


Saarijärven kaupunki hemmottelee hiihtolomalaisia Pyhä-Häkin monisatavuotiaitten petäjien luo vievällä retkiladulla. Latu lähtee Saarijärven Heramäestä ja kulkee Kourajärven ja Tiilikan kautta Pyhä-Häkin Kotajärven tulentekopaikalle ja sieltä vielä opastuskatokselle. Jos lähtee retkelle Pyhä-Häkin opastuskatokselta, voi hiihdellä puiston rajojen sisäpuolella neljä kilometriä yhteen suuntaan. Saarijärven kaupungin latuinfosta kannattaa tarkistaa ajantasaiset tiedot ladun kunnosta.

Pyhä-Häkin kansallispuisto täyttää tänä vuonna komeat 60 vuotta, mitä juhlistetaan mm. sinkkuvaelluksella ja kesäisellä koko perheen luontotapahtumalla. Aarniometsien Pyhä-Häkkiin on tehty vuosittain 14000–17000 käyntiä. Tänä vuonna kävijärakennetta ja kävijöiden mielipiteitä sekä rahankäyttöä selvitetään kävijätutkimuksella. Edellinen tutkimus on tehty vuonna 2007, minkä jälkeen puiston palveluihin on tullut uutuutena pidempi, yön yli vaelluksetkin mahdollistava Tulijärven kierros (17 km). Uutta ovat myös nyt kolmatta kesää jatkuvat Poika-ahon lammaspaimenviikot. Tänä vuonna Poika-ahossa oli tarjolla 15 lampaantuoksuista lomaviikkoa, joita haki kaikkiaan 267 henkilöä.

Viime päivinä puistossa on tehty polkujen kunnostusta. Muutamassa kohdassa lahonneet pitkospuut korvataan murskeella. Menetelmä soveltuu kangasmetsässä oleviin kosteisiin painanteisiin, joihin vesi tulee lähinnä sulamis- ja sadevesistä. Tällaisiin kohtiin murske soveltuu kestävyytensä vuoksi pitkospuita paremmin. Ensimmäisenä kesänä murske erottuu maastosta selvästi, mutta jo tulevana syksynä maahan putoavat neulaset maisemoivat sen tehokkaasti. Soiden pitkospuita ei kuitenkaan tulla korvaamaan murskeella, rauhoittelee Metsähallituksen suunnittelija Jyri Lehtonen. Sorastus tehtiin talven lumilla, jotta murskeen ajosta aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa maaperälle.

Saarijärven latuinfo www.saarijarvi.fi/palvelut/latuinfo

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Tapani Pohjonen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika