Ulkoilma 15.10.2014

Mustarinnantunturin ja Kiekkikairan alueen hoito- ja käyttösuunnitelma (HKS) on valmistumassa. Suunnitelma linjaa toimintaa alueella sekä ohjaa virkistyskäyttöä ja luonnonsuojelua.

Paikallisten asukkaiden ja muiden sidosryhmien toiveet ja tarpeet ovat keskeisessä osassa alueiden käyttöä suunniteltaessa. Nyt suunnitelma on lausuntokierroksella, ja siitä voi antaa palautetta kuluvana syksynä, aina 13. marraskuuta saakka.

Metsähallituksen luontopalvelut on todennut Mustarinnantunturin ja Kiekkikairan alueen luonto- ja eräarvoiltaan hyväksi. Alueen heikoin kohta ovat vähäiset ja vanhat palvelurakenteet, joiden kunnostuksesta ja ylläpidosta toivotaan sovittavan eri käyttäjäryhmien kanssa.

Alueen pääkäyttömuoto on kaikenlainen eräharrastus; metsästys ja kalastus. Alueella harjoitetaan myös poronhoitoa. Suunnittelualue on laaja aapasoiden ja vanhojen metsien erämaakohde. Lähteet ja tihkupinnat tekevät alueesta myös edustavan pienvesikokonaisuuden. Suunnittelualueen pinta-ala on reilu 10 000 ha.

Suunnittelualueeseen kuuluu Mustarinnan tunturin Natura-alue, joka koostuu Mustarinnantunturin luonnonsuojelualueesta, Kiekinkairan ja Palotunturin vanhojen metsien suojeluohjelma-alueista sekä Mustarinnantunturin seutu -soidensuojeluohjelma-alueesta. Näiden lisäksi suunnittelualueella on kolme muuta suojelukohdetta: Kiekinkaira, Julmalampi-Kolkonoja ja Takkutunturi.

Hoito- ja käyttösuunnitelma on kokonaan luettavissa täällä.

Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika