Ulkoilma 18.11.2016

Suomen ensimmäiseen Polkujuoksu-lyhytelokuvakilpailuun osallistui kaikkiaan 14 poluilla juoksemisesta kertovaa filmiä. Voittajafilmi Breath on kuvattu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa Sammaltunturin sääasemalla. Lyhytelokuvakilpailun tavoitteena on kannustaa ulkoliikuntalajien pariin ja innostaa liikkumaan Suomen luonnossa.


Mainos


Lyhytelokuvakilpailun taso oli korkea, ja jokainen teos oli viihdyttävää katsottavaa, varsinkin lajin harrastajille”, kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Teemu Hostikka.

 

Kilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Breath-elokuvankuvaus, äänityöt ja ennen kaikkea käsikirjoitus olivat loppuun asti harkittuja ja kokonaisuus kansainvälistä tasoa”, jatkaa Hostikka.

Voittajafilmin tekijät Anssi Jokiranta ja Anna Ruohonen kuvailivat elokuvan taustoja näin: ”Suomen Lapissa Sammaltunturin mittauspisteellä on tutkitusti Euroopan puhtain ilma. Tutkimustulokset kuluneen 20 vuoden ajalta kuitenkin todistavat, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat havaittavissa täälläkin. Elokuva herättelee miettimään ilmastonmuutosta juoksijan näkökulmasta.

 

Tuomaristo jakoi myös kaksi kunniamainintaa. Juoksuvaellus Haltin Yli  (tekijät Jani Mattson ja Mika Viitikko) sai kunniamaininnan polkujuoksuelokuvien pioneerityöstä.

Elokuva on monen viime vuosina polkujuoksun aloittaneen ensimmäinen kotimainen kosketus lajiin. Elokuvan kuvaus, käsikirjoitus ja hyvä leikkaus rytmittävät tarinaa eteenpäin, ja reissun fiilikset välittyvät katsojalle”, perustelee Hostikka.

 

Trail Run (tekijä Timo Mäkinen) sai kunniamaininnan omaperäisimmästä ideasta ja toteutuksesta. Elokuvassa seikkailevat pelkät polkujuoksukengät.

Elokuvaa oli selkeästikin mietitty, ja kuvallinen kerronta poikkesi muista elokuvista huomattavasti. Välitön, humoristinen ja kekseliäs asenne paistoi läpi koko teoksen”, Hostikka sanoo.

Kunniamainintojen ulkopuolelle jää valitettavasti useita laadukkaita teoksia, joista esimerkiksi kisareportaasit uskomattomista suorituksista olivat varsin inspiroivia. Tuomaristo suositteleekin kaikkien elokuvien katsomista”, päättää Hostikka.

Elokuvakisan tuomareina toimivat NTRNZ Median toimitusjohtaja Teemu Hostikka, Poolboy Productionsin tuottaja Joel Rahkonen ja Yellow Filmin urheilusta vastaava tuottaja Riku Riihilahti.

 

Yleisön suosikkeja olivat Four Seasons, Breath ja Mitä polkujuoksu on. Näistä palkittiin eniten ääniä saanut eli Four Seasons.

Tuomariston valitsema voittaja palkitaan osanotolla yhteen Buff Trail Tourin vuoden 2017 polkujuoksukisoista, Salomonin juomarepulla ja yöpymisellä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Muut palkitut saavat osallistumisen vuoden 2017 Bodom Trailille tai Nuuksio Classiciin, jotka juostaan Espoon metsissä.

Onnistunut polkuleffakisa

Olemme erittäin tyytyväisiä ensimmäisen polkuleffakisan elokuvien määrään ja tasoon sekä niiden monipuolisiin toteutustapoihin”, kertoo kisaorganisaation edustaja Päivi Luoma.

Osa lyhytelokuvista on kuvattu polkujuoksutapahtumissa, osa omilla lenkkipoluilla. Lyhytelokuvissa on käytetty myös jonkin verran still-kuvia ja joissakin myös ilmakuvaa. Elokuvien pituuden vaihtelivat 1–13 minuutin välillä”, jatkaa Luoma.

Suomen luonto polkuineen, pitkospuineen, kallioineen, kosteikkoineen ja järvineen sai arvoisensa huomion, kuten tavoitteemme oli. Hauskaa on myös, että filmeissä juostaan yksin ja yhdessä sekä esimerkiksi koiran kanssa”, päättää Luoma.

Polkujuoksun suosio on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tänä vuonna polkujuoksutapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea noin 150 ja mukana on arvioiden mukaan 15 000 juoksijaa.

Lyhytelokuvakilpailun järjestää Classic Trails Finland ry, joka on ollut aktiivisesti luomassa polkujuoksukulttuuria Suomeen. Kumppanina on Nuuksio Classic Trail Marathon, joka on Suomen ensimmäisiä polkujuoksutapahtumia.

Lyhytelokuvakilpailun filmit löytyvät tästä osoitteesta www.trailrunning.fi/polkuleffakisa/elokuvien-kuvaukset-ja-lyhyt-info/

Lähde: Classic Trails Finland ry / Kuva: Breath


MainosNämä saattavat kiinnostaa sinua

Tunturimaraton keräsi polkujuoksijat Pyhälle Lauantaina ensimmäistä kertaa järjestetty Pyhä Tunturimaraton jatkoi Suomen polkujuoksun nousutrendiä. Täydet 300 osanottajaa kerännyt kisa tarjosi upean ja hyvin merkityn mutta erittäin haastavan reitin Pyhätunturin kansallispuiston retkeilypoluilla...
NUTS Pallas juostiin viikonloppuna Ylläs-Pallastunturin kansallispuiston tuntureilla NUTS Pallas juostiin viikonloppuna Ylläs-Pallastunturin kansallispuiston tuntureilla. Sekä 125 että 55 km matkoilla kärki piti hyvää vauhtia yllä alusta alkaen. 125 km:n sarja lähti matkaan puoliltaöin kauniissa kesäsäässä, josta saatiin nauttia vii...
Karhunkierros Ultra Trail 2014 – Suomen rankin juoksukisa Kuusamon myöhäinen kevät ja osittain luminen reitti tekivät Karhunkierros Ultra Trailista todellisen polkujuoksuseikkailun. Paikoin jopa reiteen asti upottanut lumi oli osanottajille rankka haaste, mutta vastapainoksi Oulankajoen laaksoa reunustavat ...
Suomen polkujuoksuvaltiaat kruunataan Kolin kansallispuistossa Uudistunut Vaarojen Maraton juostaan Kolin kansallispuistossa ja sen tuntumassa ensi viikonloppuna. Tapahtuman reitit muuttuvat aiempaa haastavammiksi, kun aiempia soratieosuuksia korvataan paikoin jyrkillä polkuosuuksilla. Vaarojen Maraton on...
Mennään metsään -polkujuoksu Teijon kansallispuistossa 21.4. Mennään metsään on YLEn huhtikuusta lokakuuhun kestävä kampanja, joka innostaa ihmisiä lähtemään metsään ja tutustumaan luontoon yhteisöllisellä tavalla. Kampanjassa polkujuostaan tai kävellään kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa. Kiertueen toinen ...
Bodom Trail houkuttelee yli 1900 juoksijaa Espoon poluille Suomen suurin polkujuoksutapahtuma Bodom Trail on tänä keväänä entistä suurempi ja kauniimpi. Espoon Pirttimäessä järjestettävä tapahtuma on vastannut kasvaneeseen suosioon laajentumalla kaksipäiväiseksi: uutuutena ovat perjantaina 5.5. järjestettävä...
Garmin ja La Sportiva ovat Vaarojen Maratonin uudet kumppanit 2018 Vaarojen Maratonilla on ilo julkaista vuoden 2018 uudet kumppanuudet maailman johtavan navigointituotevalmistaja Garminin sekä vaativiin olosuhteisiin jalkineita, asusteita ja varusteita valmistavan La Sportivan kanssa. Yhteistyösopimusten myö...
Suomen polkujuoksuvaltikat 2017 jaetaan viikonloppuna Kolin kansallispuistossa Vaarojen Maraton päättää kuudesta polkujuoksutapahtumasta koostuvan BUFF®Trail Tour Finland –polkujuoksucupin sekä kolmesta osakilpailusta koostuvan Ultra Trail Tour Finland -cupin. Viikonlopun ensimmäisenä sarjana starttaa 130 kilometrin sarj...
Vaarojen Maraton – Reitti entistä enemmän poluille Lokakuussa Kolin kansallispuistossa juostava Vaarojen Maraton uudistaa reittejään. Reitti muuttuu entistä polkuvoittoisemmaksi, kun Pielisen Rantatiellä juostavat osuudet vähenevät ja reitti kulkee jatkossa Mäkränvaaran ja Kolinuuron poluilla. ...
Kaikkien aikojen polkujuoksukausi huipentuu Kolin kansallispuistossa Perjantaina ja lauantaina Kolin kansallispuistossa juostava Vaarojen Maraton huipentaa valtakunnallisen Mennään metsään -polkujuoksukiertueen, seitsemän tapahtumaa kattavan BUFF®Trail Tour Finland –kiertueen sekä kolmesta osakilpailusta koostuvan Ult...

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika