Ulkoilma 18.11.2016

Suomen ensimmäiseen Polkujuoksu-lyhytelokuvakilpailuun osallistui kaikkiaan 14 poluilla juoksemisesta kertovaa filmiä. Voittajafilmi Breath on kuvattu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa Sammaltunturin sääasemalla. Lyhytelokuvakilpailun tavoitteena on kannustaa ulkoliikuntalajien pariin ja innostaa liikkumaan Suomen luonnossa.


Mainos


Lyhytelokuvakilpailun taso oli korkea, ja jokainen teos oli viihdyttävää katsottavaa, varsinkin lajin harrastajille“, kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Teemu Hostikka.

 

Kilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Breath-elokuvankuvaus, äänityöt ja ennen kaikkea käsikirjoitus olivat loppuun asti harkittuja ja kokonaisuus kansainvälistä tasoa“, jatkaa Hostikka.

Voittajafilmin tekijät Anssi Jokiranta ja Anna Ruohonen kuvailivat elokuvan taustoja näin: ”Suomen Lapissa Sammaltunturin mittauspisteellä on tutkitusti Euroopan puhtain ilma. Tutkimustulokset kuluneen 20 vuoden ajalta kuitenkin todistavat, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat havaittavissa täälläkin. Elokuva herättelee miettimään ilmastonmuutosta juoksijan näkökulmasta.

 

Tuomaristo jakoi myös kaksi kunniamainintaa. Juoksuvaellus Haltin Yli  (tekijät Jani Mattson ja Mika Viitikko) sai kunniamaininnan polkujuoksuelokuvien pioneerityöstä.

Elokuva on monen viime vuosina polkujuoksun aloittaneen ensimmäinen kotimainen kosketus lajiin. Elokuvan kuvaus, käsikirjoitus ja hyvä leikkaus rytmittävät tarinaa eteenpäin, ja reissun fiilikset välittyvät katsojalle“, perustelee Hostikka.

 

Trail Run (tekijä Timo Mäkinen) sai kunniamaininnan omaperäisimmästä ideasta ja toteutuksesta. Elokuvassa seikkailevat pelkät polkujuoksukengät.

Elokuvaa oli selkeästikin mietitty, ja kuvallinen kerronta poikkesi muista elokuvista huomattavasti. Välitön, humoristinen ja kekseliäs asenne paistoi läpi koko teoksen“, Hostikka sanoo.

Kunniamainintojen ulkopuolelle jää valitettavasti useita laadukkaita teoksia, joista esimerkiksi kisareportaasit uskomattomista suorituksista olivat varsin inspiroivia. Tuomaristo suositteleekin kaikkien elokuvien katsomista“, päättää Hostikka.

Elokuvakisan tuomareina toimivat NTRNZ Median toimitusjohtaja Teemu Hostikka, Poolboy Productionsin tuottaja Joel Rahkonen ja Yellow Filmin urheilusta vastaava tuottaja Riku Riihilahti.

 

Yleisön suosikkeja olivat Four Seasons, Breath ja Mitä polkujuoksu on. Näistä palkittiin eniten ääniä saanut eli Four Seasons.

Tuomariston valitsema voittaja palkitaan osanotolla yhteen Buff Trail Tourin vuoden 2017 polkujuoksukisoista, Salomonin juomarepulla ja yöpymisellä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Muut palkitut saavat osallistumisen vuoden 2017 Bodom Trailille tai Nuuksio Classiciin, jotka juostaan Espoon metsissä.

Onnistunut polkuleffakisa

Olemme erittäin tyytyväisiä ensimmäisen polkuleffakisan elokuvien määrään ja tasoon sekä niiden monipuolisiin toteutustapoihin“, kertoo kisaorganisaation edustaja Päivi Luoma.

Osa lyhytelokuvista on kuvattu polkujuoksutapahtumissa, osa omilla lenkkipoluilla. Lyhytelokuvissa on käytetty myös jonkin verran still-kuvia ja joissakin myös ilmakuvaa. Elokuvien pituuden vaihtelivat 1–13 minuutin välillä“, jatkaa Luoma.

Suomen luonto polkuineen, pitkospuineen, kallioineen, kosteikkoineen ja järvineen sai arvoisensa huomion, kuten tavoitteemme oli. Hauskaa on myös, että filmeissä juostaan yksin ja yhdessä sekä esimerkiksi koiran kanssa“, päättää Luoma.

Polkujuoksun suosio on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tänä vuonna polkujuoksutapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea noin 150 ja mukana on arvioiden mukaan 15 000 juoksijaa.

Lyhytelokuvakilpailun järjestää Classic Trails Finland ry, joka on ollut aktiivisesti luomassa polkujuoksukulttuuria Suomeen. Kumppanina on Nuuksio Classic Trail Marathon, joka on Suomen ensimmäisiä polkujuoksutapahtumia.

Lyhytelokuvakilpailun filmit löytyvät tästä osoitteesta www.trailrunning.fi/polkuleffakisa/elokuvien-kuvaukset-ja-lyhyt-info/

Lähde: Classic Trails Finland ry / Kuva: Breath


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika