Ulkoilma 31.5.2016

Pohjoisia seutuja yhdistää näkymien avaruus ja lähes kajoamaton luonto. Ihminen on jo kauan sitten asettunut osaksi näitä maisemia, sopeutunut valon vaihteluun, omaksunut pohjoisen mielenmaiseman. Pekka Sammallahden valokuvanäyttely on esillä Enontekiön Hetassa, Tunturi-Lapin luontokeskuksessa 1.6.– 31.7.2016.


Mainos


Pohjoisia mielenmaisemia –näyttelyssä on kuvia usealta vuosikymmeneltä, vanhimmat ovat 1970-luvulta. Kuvia yhdistää pohjoinen kuvanottopaikka – kaikki on otettu arktisilta alueilta: Saamenmaassa, Alaskassa ja Huippuvuorilla. Kuvissa on maisemien lisäksi myös ihmisiä, jotka elävät pohjoisella pallonpuoliskolla, ja jotka ovat sopeutuneet elämään arktisella alueella.

Osa kuvista on mustavalkoisia, osa värillisiä. Mustavalkokuviin Sammallahti on onnistunut tallentamaan arktisen alueen kaamoksen monet eri sävyt. “Mustavalkoiset kuvat jättävät enemmän varaa katsojan mielikuvitukselle“, sanoo Sammallahti kuvistaan.

KuutamoPekkaSammallahti
Kuutamo

Mielestäni hyviä kuvia saadaan, niitä ei oteta. Voi ottaa sarjan otoksia, mutta sellaiset kuvat, joissa onnistuu tallentamaan taivaan ja maiseman juuri oikealla hetkellä, ne saadaan” Sammallahti kertoo. “Siksihän aina kysytäänkin, että saitko hyviä kuvia eikä, että otitko hyviä kuvia” jatkaa Sammallahti.

Kuvatessaan Pekka Sammallahti on pyrkinyt tavoittamaan pohjoisen mielenmaiseman. Sen maiseman, joka valon ja varjon sekä vuodenaikojen vaihtelussa ja maisemien värikylläisyydessä tai kaamoksen harmaudessa elävälle ihmiselle on tuttu. Suomessa otetut kuvat ovat pääasiassa Utsjoelta, Sammallahden nykyisestä kotikunnasta.

Pekka Sammallahti on tullut tunnetuksi ennen kaikkea työstään saamen kielten ja kulttuurin parissa. Hän on Oulun yliopiston emeritusprofessori ja edelleen vahva vaikuttaja saamen kielien hyväksi. Hänen veljensä Pentti Sammallahti on tullut tunnetuksi valokuvaajana, ja hän on ollut mukana näyttelyn toteuttamisessa.

Pekka Sammallahden tunnetuimpia tuotoksia ovat saamen kielten sanakirjat. Hän on alun perin kotoisin Helsingistä, mutta on kotiutunut pysyvästi Utsjoelle.

Lisätietoa Tunturi-Lapin luontokeskuksesta www.luontoon.fi/tunturi-lapinluontokeskus

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Pekka Sammallahti


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika