Ulkoilma 28.9.2018

Oulujärven suurten selkien keskellä killuvan Ärjänsaaren kesä on pitänyt sisällään ahkeraa vasarointia, asiantuntijoiden yhteistyötä, lukuisia talkoita ja yhdet taidefestarit. Ensimmäinen kunnostuskesä on kuitenkin vasta alkusoittoa pitkälle työlistalle ja syksyllä ja tulevana talvena pohjustetaankin jo kiivaasti ensi kesän uurastuksia.


Mainos


Ärjänsaari siirtyi Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon reilu vuosi sitten, mutta kulunut kesä osoitti, että innokkaita apuhoitajia riittää. Saaressa järjestettiin kesällä viidet talkoot, joissa ahkeroi yhteensä yli 80 talkoolaista sekä joukko Luontopalvelujen työntekijöitä. Saarta siivottiin, valmisteltiin lammaslaidunaluetta, tehtiin maisemanhoitotöitä, kunnostettiin rakennuksia ja lintujen pesimäalue.

Talkootöiden lomassa käydyistä keskusteluista saimme paljon mielenkiintoisia ajatuksia saaren kehittämiseen liittyen”, iloitsee Metsähallituksen projektipäällikkö Anni Koskela.

Ärjän ensimmäisenä kunnostuskesänä ryhdyttiin korjaamaan kahta saaren rakennushistoriallisesti arvokkaista mökeistä. Toisesta kunnostetaan lammaspaimenmaja ja toinen muutetaan kesäkioskiksi. Kattoja, ulkovuorausta, hormeja, perustuksia on jo uusittu. Ensi kesänä korjattavat rakennukset saavat uudet sisä- ja ulkovärit.

Talkooperinteen lisäksi tänä kesänä saatiin elvytettyä Ärjänsaaren kesäjuhlatraditio, kun kajaanilainen Vaara-kollektiivi järjesti heinäkuussa ympäristöystävällisyyttä korostavat Ärjänsaaren taidefestivaalit. Näillä näkymin tapahtuma järjestetään taas ensi kesänä.

Villaisia kesätyöläisiä ja uusia retkeilyrakenteita

Loppuvuodesta 2018 Luontopalveluissa käynnistyy GreenSol-hanke, jossa kehitetään Ärjänsaaren ja muiden hankkeessa mukana olevien luontokohteiden energia- ja jäteratkaisuja ja niihin liittyvää osaamista.

Retkeilyrakenteiden kunnostuksen osalta työt aloitettiin nuotiopaikkojen kunnostuksilla. Saareen on tehty uusia nuotiopaikkojen istuinkehiä, ja varsinaiset tulisijat tuodaan saareen tulevana talvena jäiden aikana. Jäitä hyödynnetään muutenkin tavaran kuljetuksessa; talvella saareen tuodaan myös polttopuita ja rakennustavaraa.

Ensi kesänä saareen tulee myös uusia käymälä-liitereitä sekä infotauluja retkeilijöille. Lisäksi Ärjässä tullaan tekemään kävijätutkimusta ja kestävyydenseurantaa.

Heti alkukesästä 2019 saareen muuttaa lauma lampaita. Villaiset kesätyöläiset tulevat hoitamaan maisemaa ja perinnebiotooppia Ärjänsaaren vanhan kahvilan alueella. Ärjänsaari on tarkoitus liittää osaksi Metsähallituksen lammaspaimenviikkoja. Paimenviikoille haetaan arvonnan kautta. Arvontaan voi osallistua kunkin vuoden tammikuussa.

Metsähallitus
 Sini Salmirinne / Mesähallitus


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika