Ulkoilma 16.8.2018

Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Pyhäjärven ja Pyhäkeron autiotupia eduskunnan myöntämällä rahoituksella. Tuvat ovat kunnostuksen takia lyhyen aikaa pois käytöstä.


Mainos


Kittilässä Pyhäjärven rannan autiotupa ja Enontekiön Pyhäkeron autiotupa peruskorjataan. Pyhäjärven autiotuvalla uusitaan lattiaa, kattoa sekä kalusteita ja seinien vierestä poistetaan alahirsiä lahottavaa maa-ainesta. Pyhäkeron tuvan lattia hiotaan, ja siellä uusitaan kalusteita ja korjataan terassia.

Tupien kunnostuksen vuoksi Pyhäjärven autiotupa on pois käytöstä 22.8-7.9. ja Pyhäkeron autiotupa 10.-23.9. välisenä aikana. Retkeilijöiden kannattaa ottaa tupien kunnostus huomioon retkiä suunnitellessaan ja varautua telttamajoitukseen tai suunnata muille tuville.

Eduskunta muisti Suomen ainutlaatuista autiotupaverkostoa

Autiotupien historia on Suomessa pitkä. Pyhäjärven autiotuvan ikä lähenee kahdeksaa vuosikymmentä, ja Pyhäkeron tupakin ylitti jo 60 vuoden iän. Siinä ajassa on retkeilijöille ehtinyt syntyä monta muistoa tuvista. Pyhäjärven tuvan yöpyjistä moni on muuten sitä mieltä, että kämpällä asuu maahisia, jotka aukovat ovea keskellä yötä…

Hallitus huomioi talousarviossaan maailmassa ainutlaatuisen autiotupaverkostoon nojautuvan retkeilyperinteen ja myönsi Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamiin ilmaisien ja avoimien autiotupien kunnostukseen tälle vuodelle 100 000 €. Tästä osa suunnattaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon.

Eduskunnan myöntämällä määrärahalla kunnostetaan Lapin tuvista myös Karhunjuomalampea Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja Rumakurun vanhaa tupaa Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Metsäahallitus
Maarit Kyöstilä


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika