Ulkoilma 16.12.2013

Suomen suosituin kansallispuisto, Pallas–Yllästunturi, juhli 75-vuotispäiviään luontokeskus Kellokkaassa 16.12.2013. Juhlassa saivat todistuksensa myös ensimmäiset 26 kansallispuisto-opasta.

Pallas- ja Ounastunturit suojeltiin kansallispuistona ensimmäisten joukossa vuonna 1938, ja laajennettu Pallas–Yllästunturin kansallispuisto perustettiin vuonna 2005. Alueen tunturiluonto on kiehtonut matkailijoita jo 1800-luvun lopulta, ja kansallismaisema lumoaa yhä, sillä Pallas–Yllästunturi on suosituin Suomen kansallispuistoista. Sen monipuolisista reiteistä ja palveluista nauttii vuosittain lähes puoli miljoonaa kävijää.

Ensimmäiset kansallispuisto-oppaat valmistuivat

Kansallispuiston lumovoima perustuu luontoon, upeisiin maisemiin ja rikkaaseen historiaan. Ne ovat varma pohja myös uuden kehittämiselle. Kestävä luontomatkailu vaatii osaavia tekijöitä, ja tähän on vastattu kansallispuiston opaskoulutushankkeella. Luontokeskus Kellokkaassa juhlittiinkin kansallispuiston vuosikymmenten lisäksi myös kahtakymmentäkuutta ensimmäistä valmistunutta kansallispuisto-opasta. Heistä suurin osa on ympäristön yrittäjiä tai heidän työntekijöitään. Syvennetty tieto auttaa myös uusien luontomatkailutuotteiden kehittämisessä.

Yhteistyötä alueen kehittämisessä

Suomen vanhin merkitty retkeilyreitti, Hetta–Pallas, saavuttaa ensi vuonna 80 vuoden iän. Tänä vuonna perustettu, puiston läpi kulkeva Tunturi-Lapin taival, mahdollistaa perinteisen lisäksi myös uudenlaisen vaeltamisen. Se johdattaa retkeilijän huipulta huipulle, mutta myös ympäristön kylien yrittäjien hemmoteltavaksi.

Luontopalvelujen tehtävä on vaalia kansallispuiston luontoarvoja, mutta on tärkeää kehittää kansallispuistoja myös ihmistä varten. Emme kuitenkaan toimi yksin, ja yhteistyön voima on todella ymmärretty täällä Tunturi-Lapissa. Siitä on hienona esimerkkinä kansallispuiston ympärille muodostunut yli sadan luontomatkailuun luottavan yrittäjän verkosto”, totesi Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen juhlapuheessaan.

Metsähallituksen luontopalvelut haluaa tulla entistä paremmaksi yhteistyökumppaniksi Tunturi-Lapissa ja alueen palvelujen kehittämistä jatketaankin perustetussa kansallispuiston yhteistyöryhmässä.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika