Ulkoilma 18.12.2014

Palelevat sormet ovat yleinen ongelma monelle ulkoilijalle. Yksinkertaisilla keinoilla voit päästä eroon palelevista sormista.

1. Käytä luonnonmateriaalista kuten merinovillasta valmistettua alussormikasta
2. Käytä hanskaa, jossa on ilmava ja eristävä täyte kuten kuitu tai untuva
3. Käytä hanskaa, jossa on tuulenpitävä pintamateriaali (kosteissa olosuhteissa myös vedenpitävyys)
4. Totuta sormia pikku hiljaa kylmälle

Liikkuessa verenkierto pitää sormet lämpiminä mutta paikoillaan ollessa sormet vaativat lisäeristystä. Käytä kaksia hanskoja päällekkäin, äläkä ota molempia pois esim. käyttäessäsi puhelinta. Nykyisiä kosketusnäyttöpuhelimia varten löytyy useita alussormikaita joissa on näytön käyttöominaisuus. Hetkellinen joutuminen suoralle kosketukselle pakkasen ja tuulen kanssa kylmettää nopeasti sormia.

merino
Merinovillainen alussormikas eristää hyvin ja tuntuu lämpimältä. Hyvä ominaisuus on jos peukalon ja etusormen päät johtavat sähköä.
hestra
Rukkasmalli, Gore-Tex-kalvo ja pitkät varret edesauttavat käsien pysymistä lämpimänä.

Rukkanen on lämpimämpi käyttää kuin sormikas. Rukkasessa sormet saavat toisistaan lämpöä ja ilmaa eristävyydelle jää enemmän.

Kerrospukeutumisen säännöt pätevät myös sormiin ja käsiin.

Laita veri kiertämään

Heiluttamalla voimakkaasti käsiä, saat veren kiertämään ihan sormenpäihin saakka. Huomaa että menee hetki ennen kuin sormissa alkaa tuntua lämpöä.

Ääritilanteessa

Jos kuitenkin sormet pääsevät paleltumaan niin yritä saada sormet mahdollisimman nopeasti lämpimään. Käytä maksimissaan + 40 asteista lämmitystä. Mikäli muuta lämmintä ei ole niin käytä suuta.

Teksti: Mika Mannonen / Kuvat: Valmistajat

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika