Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 13.1.2021

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2021 ilmoittautuminen avautuu tänään klo 12. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään paimenviikkoa kansallispuiston tai muun suojelualueen levollisissa maisemissa. Paimenviikot ovat teko luonnon monimuotoisuuden hyväksi.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Kesän 2021 paimenten etsintä alkaa keskiviikkona 13.1. klo 12 ja jatkuu seuraavaan keskiviikkoon 20.1. klo 12 asti. Halukkailla paimenilla on valittavanaan 15 erilaista paimenkohdetta. Pohjoisin kohde löytyy Utsjoelta, Tenon rannalta ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta. Uutena tarjokkaana on Kokko. Kokon tupa sijaitsee Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarvessa, joka on tunnettu valloittavista perinnemaisemista ja vanhasta kalastajakylästä.

Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Paimenilla on hoidettavana kohteen mukaan joko lampaita, lehmiä tai hevosia. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Halutessaan paimen voi osallistua myös muihin työtehtäviin, joita kohteella on mahdollisesti tarjolla.

Koronatilanne vaikutti osin kesän 2020 paimenviikkoihin. Kuluvan vuoden osalta Metsähallituksen Luontopalvelut seuraa tilannetta ja THL:n ohjeistusta ja toimii sen mukaisesti.

Paimennusta perinneympäristöjen puolesta

Paimenkohteet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun kohteilla laiduntavat eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni kaunis sekä harvinainen kasvilaji häviäisi. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta. Punkaharjun kohteessa on muista kohteista poiketen kyse maisemanhoidosta sekä kulttuuriperinnön suojelusta.

Paimenviikoista hyötyvät niin paimenet, eläimet, eläinten omistajat kuin ympäröivä luontokin. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen.

Lammaspaimenviikot ja kohteiden esittelyt  www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot

Metsähallitus
Tea Karvinen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika