Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 5.7.2019

Münchenin messukeskukseen kokoontui viime sunnuntain ja keskiviikon välisenä aikana yli 1 000 näytteilleasettajaa sekä yli 22 000 outdoor-alan vaikuttajaa noin 90 eri maasta. Olimme mukana ja kiersimme kahdessa messupäivässä yhdeksän messuhallia sekä ulkoalueet tutustuen kauden 2020 mielenkiintoisimpiin uutuuksiin ja tulevaisuuden materiaaleihin. Tässä pomintoja OutDoor by ISPO messujen mielenkiintoisimmista löydöistä.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Nyt ensimmäistä kertaa Euroopan suurimmat outdoor-alan messut järjestettiin ISPOn voimin, uudessa kodissa Münchenin messukeskuksessa. Yhteensä yhdeksän messuhallia täynnä alan merkkejä, tuotantoa, trendejä, pajoja sekä keskustelua tulevaisuudesta. Outdoor-alan megatrendejä ovat tuotannon vastuullisuus, ekologisuus sekä varusteiden keveys. Yhä useampi valmistaja hyödyntää kierrätettyä materiaalia ja samalla kerää materiaalia meristä sekä muusta ympäristöstä. Yhä useampi valmistaja myös panostaa tuotekehityksessä keveyteen. Uudet tekniikat ja materiaalit mahdollistavat hyvin kevyitä retkeilyvarusteita, jolloin retkeilyharrastuksen monipuolisuus on yhä useamman saavutettavissa. Uusien innovaatioiden yleistyminen myös laskee jollain aikavälillä kevyiden varusteiden kuluttajahintoja.

Australialainen Sea to Summit on tullut tutuksi värikkäistä ja kevyistä tuotteistaan.

Vastuullisuus näkyy yhä useampien merkkien toiminnassa

Adidas X Parley on Adidaksen mallisto, jonka tuotannossa on käytetty maailman meristä kerättyä muoviroskaa. Vuonna 2016 aloitettu yhteistyö on kasvanut nopeasti ja vuonna 2019 merten muovista on valmistettu jo 11 miljoonaa paria malliston lenkkareita.
Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Hiker Next Generation -takki syntyi Haltin born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Suomessa suunnitellun takin kaikki osat on tehty polyesterista, jonka vuoksi takki on helposti kierrätettävissä. Takin yksityiskohdat ovat sataprosenttisesti korjattavissa. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä sopien täydellisesti säähän kuin säähän. Tuote on osa Haltin Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Keveys on retkeilyn megatrendi

Ruotsalainen telttavalmistaja Hilleberg on lähtenyt tosissaan mukaan kevyiden telttojen markkinoille. Hillebergin Anaris -teltta painaa myyntipakkauksessa 1,4 kg. Kaksikerrosrakenne ja uskottavat vesipilariarvot tekevät Anaris -teltasta todella mielenkiintoisen vaihtoehdon Skandinaavisiin olosuhteisiin. Teltta saapuu kauppoihin vuoden 2020 alussa. Hinta noin 700 euroa.
Vasemmalla Sea to Summit -merkin erittäin lämmin ja kevyt makuupussin kolmen vuodenajan käyttöön. Oikealla Ospreyn tuleva Aether Pro 70 -rinkka, jonka paino on 1,79 kg ja “riisuttuna” vain 1,49 kg.
ISPO Award Gold -voittajan Rab Mythic Ultra 180 -makuupussin materiaalit ja rakenne mahdollistaa jopa yli 30 % paremman eristävyyden verrattuna saman painoiseen normaaliin untuvamakuupussiin. Tulossa keväällä 2020. Hinta noin 500 euroa.
Outdoor by ISPO -messuilla esiteltiin runsaasti uusia materiaaleja, joita tullaan näkemään kauden 2021 tuotteissa. Tässä niistä yksi, jonka raati valitsi mielenkiintoisimmaksi ulkokuoren materiaaliksi. Vain 37g/m2 painava kangas oli pehmeää ja aavistuksen joustavaa. Materiaali on vedenpitävää ja suojaa tehokkaasti auringon uv-säteilyltä. Lisäksi materiaali heijastaa valoa. Materiaalin valmistaa Kiinalainen Toread.
Amerikkalaisen Big Agnesin teltoista löytyy kevyitä ja tilavia malleja. Mm. tämä kahden hengen teltta painaa alle kilon.

Muita mielenkiintoisia pomintoja

Primuksen uusi retkikeitin on näppärän kokoinen ja helposti käytettävissä. Muotoilunsa ansiosta keitin sujahtaa hyvin repun taskuun. Keitin sopii hyvin käytettäväksi mm. titaani- tai alumiinimukin kanssa.
Skotti on tänä vuonna muotoilustaan palkittu uusi kasattava grilli, joka toimii isolla nestekaasulla, retkikaasulla, hiilillä tai puulla. Järeä ja pieneen pakkautuva grilli oli erittäin vakuuttava. Skotti saadaan toivottavasti pian myös Suomeen! Skotti maksaa 159 euroa ja sillä on viiden vuoden takuu.

Raporttia täydennetään…

& Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika