Ulkoilma 12.11.2014

Kävimme eräänä keväänä muutama vuosi takaperin tutustumassa Oulangan kansallispuiston talviseen helmeen. Tässä tunnelmapaloja tuolta reissulta.

oulangan_eramaareitti_02
Lanauksen jälkeen reitti on helppo ja kuljettavissa jopa ilman lumikenkiä. Paikoittain tuuli on peittänyt jäljet, jolloin lumikengät tulevat jälleen avuksi.

Taijanomainen tunnelma auringon laskiessa on luonnon antama merkki tulevasta pimeydestä.

oulangan_eramaareitti_03
Taijanomainen tunnelma auringon laskiessa on luonnon antama merkki tulevasta pimeydestä.

Oulangan erämaareitti (26 km) on upea Juumasta Kiutakönkäälle vievä talvireitti, jolla voit ihailla talvista Oulankaa hiihtäen tai lumikenkäillen. Reitti kulkee osaksi Karhunkierroksen reittiä pitkin. Reitin varrelle sijoittuvat autiotuvat Ansakämppä ja Jussinkämppä.

oulangan_eramaareitti_07
Jussinkämpällä kokataan iltapalaa, pakkanen kiristyy ja kuu valaisee kauniisti pilvettömällä taivaalla.

Lämpimässä tuvassa on mukava levätä ja käydä läpi päivän ajatuksia.

oulangan_eramaareitti_04
Samaan aikaan kun ruoka valmistuu ulkona kaasuhellan äärellä niin sisällä autiotuvassa varusteet kuivuvat ja tupa lämpiää.

Reittiä pohjustetaan kerran viikossa helmikuun puolivälistä huhtikuun loppuun moottorikelkalla ja lanalla. Reitillä ei ole latu-uraa, eikä sitä ole valaistu. Maaston mäkisyyden ja kapeuden vuoksi reitti luokitellaan vaativaksi.

oulangan_eramaareitti_08
Oulangan erämaareitti lanataan kerran viikossa.

Upea kansallispuisto, rauha ja autiotuvat luovat erinomaiset puitteet talviretkelle.

oulangan_eramaareitti_09
Muita retkeilijöitä ei juuri näkynyt. Vastaan tulivat ainoastaan yksi koiravaljakko sekä yksi hiihtäjä. Tällä reitillä pääsee hyvin ja turvallisesti tutustumaan talviretkeilyyn.

Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon ja Sallan kunnissa Koillismaan ylänköalueella. Puisto rajoittuu idässä Venäjään ja rajan takaiseen, vuonna 1992 perustettuun Paanajärven kansallispuistoon, jonka kanssa Oulanka tekee jatkuvaa yhteistyötä. Oulangan kansallispuisto on monipuolinen ja ainutlaatuinen yhdistelmä pohjoista, itäistä ja eteläistä luontoa. Maisemaa hallitsevat mäntymetsät, jokilaaksot koskineen ja hiekkatörmineen sekä pohjoisosan laajat suoalueet. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1956. Alueen nykyinen pinta-ala on 270 km².

Oulangan erämaareitti on merkitty myös Oulangan retkeilykarttoihin.

Teksti: Mika Mannonen / Kuvat: Juho Hyvärinen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika