Ulkoilma 13.11.2013

Sotahistoria ja hieno saaristoluonto Itämeren avoimen ulapan äärellä avautuvat yleisölle, kun Örön saari liitetään Saaristomeren kansallispuistoon vuoden 2015 alussa. Saaren hallinnasta ja kehittämisestä vastaa jatkossa Metsähallituksen luontopalvelut. Metsähallituksen tavoitteena on kehittää sata vuotta sotilastukikohtana palvelleesta saaresta luonto- ja saaristomatkailun tukikohta.

Örön saari sijaitsee Hiittisten saariston eteläosissa Kemiönsaaren kunnassa. Saaren maa- ja vesialueet ovat Metsähallituksen ja rakennukset Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa merivoimille vuokrattuina. Örö on ollut suljettu saari, mutta viime vuosina saarelle on järjestetty opastettuja retkiä, joilla on käynyt noin tuhat matkailijaa kesässä. Vuoden 2014 jälkeen saareen jää pieniä alueita merivoimien käyttöön, mutta ne ovat sulassa sovussa tulevan luontomatkailukäytön kanssa. Muut rakennukset on tarkoitus siirtää Metsähallitukselle. Tämä on käynnistänyt tämän toiminnan suunnittelun ja alkaa etsiä yrityskumppaneita saaren matkailukäytön kehittämiseksi. Saarella on mm. 60 rakennusta, ja kaksi venäläisten rakentamaa hienoa kasarmialuetta, joita voidaan vähitellen kunnostaa ja avata matkailutarkoituksiin.

Varsinais-Suomen liitto on nostanut Örön kehittämisen yhdeksi kärkihankkeekseen. Tämä parantaa entisestään mahdollisuuksia saada Örön kehittämiseen mukaan investoijia ja yrittäjiä.

Saari täynnä sotahistoriaa

Venäläiset aloittivat Örön linnoittamisen vuonna 1915. Örön linnaketta rakennettiin osaksi Pietari Suuren merilinnoitusketjua, jonka tarkoituksena oli suojella Pietaria ensimmäisessä maailmansodassa. Myöhemmin Örön linnake osallistui Bengtskärin taisteluun vuonna 1941. Suomen suurimmat tykit, kaksi 305-millistä Obuhovia katselevat edelleen avomeren suuntaan, mutta nyt ne ovat museotykkejä. Tykit, kasematit ja sotahistoriaan liittyvät elävät tarinat tulevat kuitenkin pysymään tärkeässä osassa Örön tulevassa käytössä, sen jälkeen kun linnake sadan vuoden ikäisenä siirtyy rikastuttamaan Saaristomeren kansallispuiston kulttuurinähtävyyksiä. Yhteiskäyttö mahdollistaa puolustusvoimien harjoitustoiminnan jatkumisen Örössä ja Örön tykeillä voidaan vielä ampua merelle.

Harvinaisten lajien tyyssija

Örö on myös perhosten ja kotkien saari, jonka hienoilla kedoilla kasvaa harvinaisia kasveja. Liki kahdensadan hehtaarin saaressa on myös vanhaa aarnimetsää, jylhiä kallioita ja hiekkarantoja. Armeija on säästänyt ja suojellut saaren luontoa, vaikka siellä on parhaimmillaan harjoitellut yli 500 varusmiestä. Metsähallitus pyrkii hyvällä suunnittelulla varmistamaan, että luonto kestää myös kansallispuiston kävijöiden mukanaan tuoman kulutuksen. Örön ensimmäinen luonnonhoitosuunnitelma tehtiin jo 1990-luvulla ja sitä päivitetään nyt vastaamaan uutta tilannetta. Metsähallituksen arkeologi ja rakennuskonservaattori aloittivat kulttuurihistoriallisten arvojen inventoinnin tänä kesänä.

Yhteistyö merivoimien kanssa on sujunut erinomaisesti, kun tulevaa hallinnan siirtoa alettiin suunnitella. Maanpuolustuksen tarpeet ja kansallispuiston hoitajien toiveet pystytään sovittamaan hyvin yhteen. Näyttää siltä, että Örön saaresta tulee eräs Saaristomeren kansallispuiston upeimmista retkikohteista, jonka merkitys kasvaa koko saaristomatkailun suosion kasvaessa. Varsinais-Suomen liitto on nostanut Örön kehittämisen yhdeksi kärkihankkeekseen. Tämä parantaa entisestään mahdollisuuksia saada Örön kehittämiseen mukaan investoijia ja yrittäjiä”, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Jouko Högmander, joka vetää vastikään alkanutta Örön kehittämishanketta.

Örön kehittäminen matkailukäyttöön tulee viemään useita vuosia ja vaatimaan investointeja. Tavoitteena on kuitenkin juhlia satavuotista Örön linnaketta kansallispuistossa toukokuussa 2015, niin että saarella on silloin jo joitain luontomatkailu- ja virkistyskäyttöpalveluja. Vuoden 2014 loppuun saakka saari on sotilasaluetta.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika