Ulkoilma 3.5.2011

Hyvät yöunet ovat tärkeä osa retkeä. Markkinoilta löytyy useanlaisia makuualustoja; solumuovia, puhallettavaa, itsestään täyttyvää ja niiden sekoitusta.

Kesällä retkeillessä makuualusen ominaisuuksissa tärkeimmäksi nousevat sopiva jäykkyys ja mukavuus. Maan vielä hehkuessa kylmää, niin makuualusen tulisi myös eristää ja olla sellainen ettei se jäädy. Jäätyminen voi tapahtua jos makuualuseen puhaltaa itse ilmaa, jolloin kosteutta syntyy makuualusen sisälle.

Itsestään täyttyvät makuualuset ovat vallanneet markkinoita, ne ovat melko kevyitä ja menevät pieneen tilaan. Täyttyessään makuualunen suoristuu ja täyttyy ilmasta, mutta joissain malleissa pitää hiukan avittaa että saa makuualusen riittävän täyteen.

Osassa ilmatäytteisistä makuualusista käytetään myös untuvaa, jolla saadaan pehmeyttä ja lämpöä. Untuvatäytteisissä makuualusissa on usein täyttämistä varten pussi, jolla ilma pumpataan makuualusen sisään – tällä estetään kosteuden pääseminen makuualusen sisälle.

Mikäli maa on kuitenkin kylmä, niin voidaan maan ja makuualusen väliin lisätä solumuovialunen (jos muuten käytössä ilmatäytteinen), havuja tai alumiininen avaruuspeite. Havuilla voidaan muutenkin eristää pohjaa ja saada lisää pehmeyttä.

Makuualustaa ostaessa kannattaa miettiä käyttääkö sitä ainoastaan kesällä vai myös kylmän kelin aikaan.

Käyttäessä ilmatäytteistä makuualustaa, niin tarkista erityisen huolella maasto, ettei alle jää teräviä kohtia. Kangas saattaa helpostikin hajota, jolloin nukkumisesta tulee kerta heitolla hiukan epämukavampaa – ilmat pääsevät ulos.

UlkoilunMaailma.fi

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika