Ulkoilma 12.7.2011

Retkeillessä luonnossa on hyvä muistaa kunnioittaa luontoa ja sitä, että meillä on oikeus liikkua melko vapaasti Suomen luonnossa. Yksi suurimpia ongelmia on retkeilijöiden luontoon jättämät roskat. On hyvin outoa, että ihminen joka nauttii luonnosta ja haluaa viettää aika luonnossa ei ole halukas säilyttämään luontoa sellaisena kuin se on.

Lasi, metalli, muovi ja muut roskat voivat jäädä ikuisiksi ajoiksi ”koristamaan” polkujen varsia ja nuotiopaikkojen liepeitä. Lisäksi monissa kovissa esineissä on teräviä reunoja, joihin eläimet ja lapset – myös aikuiset voivat satuttaa itsensä. Roskat aiheuttavat myös eläimille loukkaantumis- ja tuhketumisvaaraan.

Mikä saa meidät toimimaan näin ajattelemattomasti? Miksi heittää tupakantumppiakaan maahan lintujen kiusaksi?

Tuo roskat pois

Metsähallitus on lähtenyt kovasti edistämään roskatonta retkeilyä, jossa pyritään saamaan kaikki roskat pois maastosta. Retkeilijä jaksaa tuoda roskat pois, jotka hän on mukanaan myös luontoon kantanut. Metsähallituksen tavoitteena on myös vähentää roska-astioiden määrää luonnossa ja täten saada vähemmälle moottoroitujenajoneuvojen käyttöä luonnossa. Säästöjen ja meluhaittojen lisäksi tämä vähentää myös muita ongelmia retkeilypalveluiden ympäristössä. Hajut ja roskien kimppuun hakeutuvat eläimet vähenevät.

On huomattavasti käytännöllisempää, että roskat tuodaan retkeilykohteiden infopisteille yms. joista ne voidaan helposti kuljettaa kaatopaikalle.

Pakkaa jo lähtiessä mahdollisimman vähän roskaa mukaan

Jo pakkausvaiheessa voidaan poistaa turhia roskia rinkasta ja pakata esim. ruokia muovirasioihin, joita voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen. Monissa tuotteissa on useita pakkauskerroksia, joita voidaan purkaa lähtiessä retkelle.

Koska täysin ilman roskaa harva pystyy retkelle lähtemään, niin on hyvä pakata mukaan roskapussi. Roskapussiksi sopii hyvin esim. ns. kanoottipussi. Kanoottipussin saa suljettua vesitiiviisti ilman hajuhaittoja. Kanoottipussi ei myöskään sotke muita varusteita ollessaan tiivis.

Tuo toisen roska mukanasi pois luonnosta

Useille joilla on ajatus mukana ja halu säilyttää luonto sellaisenaan – on myös halua korjata muiden tekemiä tyhmyyksiä. Yhdenkin roskan mukaan ottaminen luonnosta ei tuo juurikaan lisää painoa, mutta pidemmällä aikavälillä poistaa roskia polkujen varsilta.

Oletko joskus epähuomiossa heittänyt roskan luontoon? Mikäli kadut asiaa, niin ota seuraavalla kerralla yksi mukaasi pois luonnosta!

Linkkejä

www.roskapaivassa.net
www.luontoon.fi/RetkeilynABC/ymparistovinkit/roskatonretkeily/Sivut/Default.aspx

UlkoilunMaailma.fi

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika