Ulkoilma 25.4.2013

A. E. Nordenskiöld ja ruotsalainen kasvitieteilijä Sven Berggren Grönlannin sisämaan jäätiköllä rotkon reunalla noin 20 kilometrin päässä rannikosta vuoden 1870 retken aikana. Kuva hänen teoksestaan Studier och forskningar föranledda af mina resor i höga norden … Stockholm 1883. Kuva: Kansalliskirjasto.

Näyttely kertoo maantieteellisen maailmankuvan avartumisesta ja karttuvan tiedon siirtymisestä kartalle. Suuri tarina avautuu Adolf Erik Nordenskiöldin kokoelmaan kuuluvien karttojen kertomana. Niiden opastamana näyttelyvieras kulkee läpi maailman ja vuosisatojen. Vaelluksella selviää, kuinka Maan muoto ja koko ymmärrettiin jo antiikissa, kuinka tiedonhalu, kullan kimallus ja mausteet houkuttelivat eurooppalaisia suurille löytöretkille, havittelemaan valtaa ja rikkauksia.

Kartta ei ole historian aikana ollut vain ympäristön luonnonmukainen kuva, vaan karttoja on tehty opettamaan kristillistä pelastussuunnitelmaa ja tietä taivaaseen. Antiikista lähtien karttoja on käytetty maaomistuksen osoittamiseen, verotuksen järjestämiseen ja sotilasosastojen siirtojen suunnitteluun. Karttoja on käytetty julistamaan valtiaitten suuruutta. Kartoilla on myös pönkitetty luuloja tiedon sijasta.

Kansalliskirjaston A. E. Nordenskiöldin kokoelma on maailman arvokkaimpia vanhojen karttojen kokoelmia. Se sisältää aineistoa 1400-luvulta 1900-luvun alkuun. Ennen vuotta 1800 painettuja karttoja – atlaksina, karttakirjoina ja irtokarttoina – on lähes 24 000. Kokoelma sai alkunsa, kun luonnontutkija ja pohjoisten alueiden tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) ryhtyi keräämään vanhoja karttoja ja matkakuvauksia valmistellakseen vaativia tutkimusretkiä Jäämerelle. Kymmenen retkensä aikana ja erityisesti niiden jälkeen Nordenskiöld paneutui karttojen laadinnan historiaan, joka 1800-luvun lopulla oli vielä lähes tutkimaton ala. Perustavilla tutkimuksillaan hänestä tuli kartografian historian uranuurtaja.

Nordenskiöldin kuoleman jälkeen 1901 ainutlaatuinen kokoelma ostettiin Suomeen. Kokoelman merkitystä osoittaa, että kun Unesco perusti kulttuurin ja luonnon maailmanperintöohjelman rinnalle kirjallisen perinnön ohjelman Memory of the World, A. E. Nordenskiöldin kokoelma nimettiin 1997 luetteloon ensimmäisten valittujen joukossa.

Näyttelyn ensimmäinen osa esittelee kokoelman ja sen avulla maailman avartumisen suuren kertomuksen. Toinen osa esittelee A. E. Nordenskiöldin monivaiheisen elämän ja saavutukset monella tieteenalalla sekä hänen värikkään aikakautensa. Nordenskiöld syntyi, kävi koulunsa, opiskeli ja aloitti huipulle johtaneen tutkijanuransa Suomessa. Maan poliittisen historian käänteissä hän joutui lähtemään kotimaastaan. Uudet mahdollisuudet avautuivat pian Ruotsissa, jossa hänestä tuli yksi aikakauden arvostetuimmista tiedemiehistä. Nordenskiöld vaikutti myös monilla yhteiskuntaelämän alueilla niin Ruotsissa kuin kansainvälisesti.

Näyttely on tehty yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa.
Sisällön suunnittelu ja käsikirjoitus: yli-intendentti Jouni Kuurne,
professori Tapio Markkanen, FM Leena Miekkavaara ja FM Anna-Maija Pietilä-Ventelä.

Lisätietoa näyttelystä Museoviraston nettisivuilta.

Näyttely on esillä Suomen kansallismuseossa 26.4. – 27.10.2013.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Suomen kansallismuseo

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika