Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 10.6.2011

Juho kertoi edellisessä kirjoituksessaan koskimelojan keväästä, joka on todellakin melojan kiireisintä aikaa. Kevät on parasta aikaa meloa Suomen koskia, sillä vedet ovat korkealla ja useat freestylemelontapaikat toimivat vain korkealla vedellä. Myös koskien laskeminen onnistuu hyvin, sillä kosket ovat vauhdikkaimmillaan ja kivet syvällä pinnan alla. Tästä syystä kevät on suosittu ajankohta myös koskimelontakilpailujen järjestämiselle. On suuri todennäköisyys, että kisapaikkana pidettävä aalto tai stoppari ”toimii”, eli siinä on hyvä meloa ja tehdä temppuja. Opiskelijalle kevät on myös kiireisintä aikaa. On kokeita ja tenttejä aina kesäkuun alkuun asti. Aktiivisin melonta- ja kilpailukausi on tällöin ollut jo pari kuukautta käynnissä. Onko siis mahdollista yhdistää opiskelu ja melonta ilman, että kumpikaan kärsii?


Juuso harjoittelemassa Thunissa, MM-kisoissa 2009

Freestylemelonnasta tuskin koskaan saan kilpailemalla täysipäiväistä ammattia Suomessa. Ainakin se on melko epätodennäköistä. Ongelma on sama kuin monissa muissakin pienissä urheilulajeissa. Kuinka ehtiä harjoitella mahdollisimman paljon ja järjestelmällisesti sekä samalla edetä suunnitellusti opinnoissa. Itse valmistuin juuri edellisellä viikolla ammattikoulusta lähihoitajaksi, ensihoidon koulutusohjelmasta. Koulu kesti kolme vuotta ja kolme viimeisintä vuotta ovat myös olleet aktiivisimmat melontavuoteni. Viime vuonna minulle tuli melontapäiviä noin 100, joista valtaosa huhtikuun ja syyskuun välillä.


Neitikoskella viikonloppureissulla huhtikuun puolivälissä

Urheiluakatemia on suunniteltu nuorille kilpaurheilijoille, jotka haluavat yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen harjoittelun. Tämä tarkoittaa ainakin Joensuussa sitä, että opiskelija käy koulun 3,5 – 4 vuodessa ja pääsee kaksi – kolme kertaa viikossa aamuharjoituksiin kouluaikana. Myös kilpailu- ja harjoittelumatkoja varten vapaata saa helpommin. Tämä ei varsinaisesti minua hyödyttänyt, sillä melontapaikat ovat kaukana, ja niille ei kannata päivän tai aamun takia matkustaa. Matkaan on varattava vähintään pari päivää. Muutenkin harjoittelun yhdistäminen ammattikouluopintoihin osoittautui haastavaksi. Pärjäsin kuitenkin hyvin koulussa ja tein annetut tehtävät ajoissa, joten sain kilpailu- ja harjoittelureissujani varten hyvin vapaata koulusta.  Opettajat tekivät ison työn, kun jaksoivat tehdä tehtävät ja toimittaa koulussa käydyt aineistot minulle. He pitivät hyvää huolta, että pysyn mukana ja siitä iso kiitos Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymälle ja opettajilleni.


Entry-, eli aaltoonmenoliike Sm-kisoista, kattilakoskelta 2011

Tässä muutama esimerkki viime vuosilta. 2009 Freestylemelonnan MM-kilpailut järjestettiin Thunissa, Sveitsissä elokuun viimeisellä viikolla. Kilpailin tuolloin nuorissa (alle 18v.) ja pääsin joukkueeseen edustamaan Suomea. Ne olivat ensimmäiset arvokisat minulle. Heti keväällä saatuani tiedon valinnasta maajoukkueeseen, sovittelimme opettajien kanssa syksyn ohjelman ja sain kahden viikon vapaan kisoja varten. Ehdin olla vain puolitoista viikkoa koulussa, kunnes lähdin reissuun.

Keväällä 2010 vaihdoin vuoden vaihteessa luokkaa, jotta sain tämän vapaan jakson lukuvuoden viimeiseksi. Näin pääsin aloittamaan täysipäiväisen melonnan huhtikuun toisella viikolla. Olinkin reissussa juhannukseen asti. Toukokuussa kävin vain kotona neljä päivää vaihtamassa pitkät kalsarit kesäshortseihin. Tuo kevät ja kesä oli mahtava, ja taisi harjoittelusta olla hyötyäkin. Saavutin nimittäin tuona kesänä toistaiseksi parhaat tulokseni, MM-cupin 6. sija, EM-kisojen neljäs sija sekä SM-kulta, kaikki nuorten sarjassa.

Lisäksi useita yksittäisiä päiviä sain melontamatkojen takia vapaaksi. Muuten melontaan on sitten käytettävä kaikki viikonloput. Lukuisina viikonloppuina auto, juna tai linja-auto starttasi perjantai-iltana kohti Ruunaan Neitikoskea ja tuli takaisin sunnuntai-iltana.

Näin opiskellessa iso vastuu on myös itsellä. Täytyy pysyä muiden mukana ja  pitää huoli että opiskelee samat asiat kuin muut opiskelijat. Tällä järjestelyllä ei todellakaan pääse helpommalla, vaikka monet niin kuvittelevat. Reissussa on todella vaikeaa aloittaa lukeminen, kun olisi niin paljon muutakin tehtävää. Kaikki aineisto pitää lukea ja soveltaa itse, jos on jotain mitä ei ymmärrä niin ei ole ketään keneltä kysyä.


Voltti kattilakosken Sm-kisoissa 2011

Iso ongelma tulee myös siitä, että kun lukukaudet opiskellaan ja kesät melotaan. Milloin ja miten sitten ansaitaan rahaa reissuja varten? Olen tehnyt yleensä kuukauden tai puolitoista töitä kesällä, mutta se ei riitä täysipainoisen harjoittelun kustantamiseen. Tästä saan kiittää tukijoitani ja sponsoreitani Ruunaan Retkeilykeskusta, Liperin Kuntaa, Joensuun Auto-Opistoa, Natura Vivaa, Rakennusliitto Eero Reijosta sekä melontavaatemerkki Sandilinea, jotka ovat mahdollistaneet yhä tiiviimmän harjoittelun kesäisin. Saan kiittää myös vanhempiani jotka ovat kovasti kuskanneet minua koskelta toiselle omaa aikaansa ja vaivaansa säästämättä.

Opiskelu ja aktiivinen kilpaurheilu ei ole mahdoton yhtälö, mutta se vaatii kovasti työtä urheilijalta sekä yhteistyötä muiden tahojen, kuten koulun kanssa. Toivoisin että tätä pystyttäisiin Suomessa kehittämään ja opiskelijalla olisi mahdollisuus jo yläasteella halutessaan päästä harjoittelemaan lajiaan. Tätä kautta on mahdollista menestyä myös kansainvälisesti ja kehittää melontaa lajina.

Juuso / Natura Vivan Melontablogi {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika