Ulkoilma 8.6.2011

Puhuttaessa vaellusrinkoista, niin yleensä rinkan vetoisuus on yli 60 litraa. Näissä kokoluokissa on olemassa putkirinkkoja, joissa on rinkan ulkopuolella oleva putki sekä anatomic-rinkkoja, joissa on selkäosassa kova tuki tai alumiinirakenne. Kun rinkan koko suurenee ja kannettavan lasti koko kasvaa, nousee rinkan rakenne suurempaan rooliin.

Kokeile aina rinkkaa kaupassa painon kanssa (mielellään 15-20+ kg) ja kokeile myös saatko säädettyä rinkan oikein – selän pituus huomioitava. Rinkka ei saisi heilua, puristaa tai siirtää painoa väärään paikkaan. Esimerkiksi heiluva rinkka voi tehdä pitkän vaelluspäivän aikana ikävää jälkeä iholle.

Putkirinkassa rinkka pysyy hyvin jämäkkänä ja painoa voidaan huoletta pakata rinkan yläosiin sekä lähelle selkää. Rinkassa, jossa ei ole kovaa tuettua rakennetta ylös asti, niin pakkaus kannattaa tehdä lähelle selkää. Jos rinkan päälle pakataan teltta, joka usein on yksi raskaimmista vaellusreissun varusteista, niin se kannattaa huomioida rinkkaa pakatessa. Jos teltta on painaa useamman kilon, niin silloin muita painavia varusteita voidaan pakata lähemmäksi selkää, jotta kaikki paino ei olisi rinkan yllä. Varsinkin isoissa ja pitkissä rinkoissa tämä saattaa aiheuttaa jo tasapaino-ongelmia.

rinkan_pakkaaminenOkealla kuva rinkan painon jakamisesta ->

Rinkan alaosaan yleisesti pakataan makuupussi, joka on mukava tauolla istuinalusena ja kaatumisessa pehmentää iskua häntäluun alueelle. Yleisesti ottaen kevyimmät varusteet / vaatteet pakataan rinkan alaosaan.

Markkinoilta löytyy myös alle 60 litran vaellusrinkkoja, mutta näissä koko alkaa mennä jo pieneksi ajatellen painonjakamista rinkkaa pakatessa.

Nopeasti tarvittavia varusteita kuten sadeviittaa, taukokenkää, kameraa ja vettä kannattaa pakata rinkan sivutaskuihin tai kiinnittää remmeihin. Monissa rinkoissa on myös lantiovyöltä löytyviä pieniä taskuja, jonne mahtuu pientä evästä, kameraa, gps-laitetta yms.

Huomioithan myös, ettei rinkka saa olla liian painava. On suositeltavaa, että rinkka olisi alle yhden kolmasosan omasta elopainosta. Rinkka tulisi myös ottaa aina tauolla pois selästä. Näillä asioilla on huomattavasti vaikutusta siihen kuinka vaelluksella jaksat. Oikein pakattu, sopivan painoinen ja hyvin säädetty rinkka sekä lepotauot ovat yksi tärkeä avain onnistuneeseen retkeen!

UlkoilunMaailma.fi
Otsikkokuva: Carina Räihä

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika