Ulkoilma 9.2.2017

No taatusti uniikkeja matkamuistoja. Lapin yliopiston opiskelijat suunnittelivat Pyhä-Luoston kansallispuistolle ainutlaatuiset kierrätystä ja luontoa kunnioittavat nimikkotuotteet – puukon sekä korukaksikon. Käytöstä poistettuja merkkejä löytyy myös uusista retrosisustustuotteista.


Mainos


Yli tuhat käytöstä poistettua alumiinista retkeilyreittimerkkiä puisine tolppineen. Mitä ihmettä näille pitäisi tehdä? Ei kai näitä nyt hävittääkään kannata”, mietti asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen Pyhä-Luoston kansallispuistosta. ”Voisivatko ne palvella retkeilijöitä vielä jotenkin?

Siitä se ajatus sitten lähti. Haaste heitettiin Lapin yliopiston opiskelijoille viime vuonna Innowar-kilpailussa: Luokaa kansallispuistolle uusi tuote tai tuoteperhe, joka tukee puiston viestiä ja jota voitaisiin myydä Pyhä-Luoston luontokeskus Naavassa.

Väkevällä vuollen ja Haltialla kaunistautuen

Haasteen tuotti numeroidut Väkevä-puukot, joiden kahvoissa ja tupessa on Lapin sääolot konkreettisesti kokenutta reittiopastolppaa. Kahvalle koristeellisuutta antavat vanhat alumiiniset reittimerkit. Väkevällä veistellessä muistot kansallispuistovierailusta ovat lähellä.

Isokuru, rinteiden rakkakivet, kansallispuistojen puita koristava naava ja luontokeskuksen tunnus taas antoivat innoituksen opiskelijoiden suunnittelemille kauniille korva- ja kaulakoruille.

Tuotteet ovat suunnitelleet teollisen muotoilun opiskelijat Sampsa Kangas, Jessica Lammela ja Minna Kallioharju sekä kuvataidekasvatuksen opiskelija Matilda Taipale. Puukot ovat Riipi Puukon tekoa, terän on takonut kyläseppä Toivo Jaarainen. Korut valmistaa Damastikoru Rovaniemeltä.

Tuotteissa tiivistyy Pyhän henki. Reittimerkit ovat opastaneet ihmisiä ja keränneet luonnon voimaa, ja ovat nyt puukossa kertomassa Pyhä-Luoston kansallispuiston tarinaa”, kertovat tuotteet suunnitelleet opiskelijat. Haltia-koruissa voi kohdata metsän henkien keveyttä. Tuotteisiin tiivistyy alueen jääkausien muovaama maisema ja luonto, kulttuurihistoria ja lähialueen käsityöperinne.

Opiskelijoiden suunnittelemien tuotteiden lisäksi reittimerkkejä on kierrätetty myös Periferian Pajan tekemässä retrotuoteperheessä, taatusti uniikeissa tuikku-ja serviettitelineissä tai poronsarvimobilessa.

Lähde ja kuvat: Metsähallitus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika