Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 8.10.2020

Kuhmon erämaiden asukkaat saapuvat kuntakeskukseen syksyn silmäniloksi. Kuhmo-talolla ja Kuhmon kirjastossa on esillä valokuvanäyttelyt, joissa pääosassa ovat metsäneläimet. Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlan Erämaan sylissä -näyttely koostuu Ville Heikkisen upeista otoksista. Kirjastossa  voi puolestaan kokea Matti Montosen klassikko-otokset metsäpeuroista.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Kuhmolaisen Ville Heikkisen upeat luontokuvat ovat jo ihastuttaneet pääkaupunkiseudun asukkaita. Helsingin kulttuurikeskus Stoassa syyskuun ollut näyttely sekä luontokeskus Petolan massiivinen moottorisahaveistetty Terho-karhu ovat molemmat siirtyneet takaisin kotiin Kuhmoon. Valokuvanäyttely ripustetaan Kuhmo-talolle, jossa se avautuu yleisölle perjantaina (9.10.).

Heikkisen näyttävät luontokuvat on vedostettu suurille vanerilevyille. Esillä on yhteensä 18 kuvaa, joissa esitellään Kuhmon erämaiden maisemia, lajistoa ja vuodenaikojen kiertoa.

Valokuvanäyttely on osa Ystävyyden puiston ja Ystävyyden luonnonsuojelualueen juhlavuotta. Luonnonsuojelualue perustettiin 30 vuotta sitten. Juhlavuoden järjestävät yhteistyönä Kuhmon kaupunki, Metsähallitus ja Suomen Ympäristökeskus sekä Kostamuksen luonnonpuisto ja Kostamuksen kaupunki. Koronatilanteen vuoksi osa juhlallisuuksista on siirretty ensi vuodelle. Eduskunta on myöntänyt erillistä määrärahaa juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen.

Perjantaina 9.10. klo 15.00 lähetetään Kuhmon kaupungin Facebook-kanavalla suora lähetys valokuvanäyttelyn avautumisesta. Mukana kaupunginjohtaja Tytti Määttä ja valokuvaaja Ville Heikkinen.  www.facebook.com/kuhmonkaupunki

Metsäpeuran jäljillä

Kuhmon kirjastossa on puolestaan nähtävänä Metsäpeuran jäljillä -näyttely, joka perustuu Martti Montosen kirjaan Suomen peura. Kirja sai ilmestymisvuonnaan (1974) tiedonjulkistamispalkinnon ja on edelleen yksi alansa merkkiteoksista.

Martti Montonen on lahjoittanut laajan kokoelman metsäpeuraa ja Elimyssaloa esittelevää kuvamateriaalia Metsähallituksen Luontopalveluille käytettäväksi metsäpeuran tunnetuksi tekemiseen sekä suojeluun ja tutkimukseen tähtäävissä aineistoissa.

Montonen vieraili 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa useita kertoja Kuhmossa ja vietti aikaa Elimyssalolla erityisesti metsäpeuroja seuraillen. Samoihin aikoihin Elimyssalolle suunniteltiin laajoja hakkuita. Montonen koki itärajan takaa palanneen metsäpeuran niin uljaaksi ja harvinaiseksi eläimeksi, että hän kirjelmöi peuran ja sen elinalueiden suojelutarpeesta tasavallan presidentti Urho Kekkoselle. Epäilemättä sillä oli osavaikutuksensa siihen, että Elimyssalo on tänä päivänä yksi Kuhmon arvokkaista luonnonsuojelukohteista ja metsäpeura komeilee symbolina aina puiston logossa. Osana näyttelyä on kirjeenvaihto Montosen, Metsähallituksen ja silloisen Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen kesken.

Sekä Kuhmo-talon että kirjaston näyttelyt ovat esillä 15.11.2020 saakka.

Metsähallitus
Ville Heikkinen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika