Ulkoilma 6.6.2013

Risukeittimen käyttäminen metsäpalovaroituksen aikana ei ole yksiselitteistä.

Risukeitin on kevyt retkikeitin, jossa peltipurkissa poltetaan puuta, esimerkiksi maassa olevia irrallisia ja kuivia risuja, tikkuja. Risukeitin on ekologinen vaihtoehto, joka käyttää uusiutuvaa polttoainetta, josta ei synny jätteitä. Risukeitin ei myöskään polta maaperän kasvillisuutta.

Risukeittimien käytössä huomattavaa

Vaaralliset, pohjastaan kuumentuvat taikka kipinöivät risukeittimet rinnastetaan avotulentekoon, eli niitä ei voi käyttää metsäpalovaroituksen aikana ja osassa maata niiden käyttö vaatii maanomistajan luvan. Turvalliset risukeittimet rinnastetaan retkikeittimiin. Risukeitintä valittaessa tulee tarkastaa keittimen rakenne ja tehdä arvio keittimen turvallisuudesta.

Risukeittimien käytössä tulee aina noudattaa erityistä huolellisuutta. Keitin tulee asettaa hiekalle, kiviselle tai kasvittomalle alustalle, ei koskaan suoraan esim. ruohikkoon tai varvikkoon. Em. toimenpiteillä estetään mahdolliset tulen karkaamiset ja metsäpalot.

Luonnonsuojelualueilla puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen tai vahingoittaminen on kielletty. Luonnonsuojelualueilla risukeittimissä voidaan kuitenkin käyttää maahan pudonneita kuivia risuja ja oksia. Luonnonpuistoissa näiden keräämistä rajoittaa kuitenkin se, että niissä luonnonpuistoissa liikkuminen on yleensä sallittu vain merkityillä poluilla.

Tuhka voidaan haudata maahan kun se on jäähtynyt. Paras tapa jäähdyttämiseen on kastella tuhka runsaalla vedellä.

Muista aina huolellinen tulenkäyttö. Lue lisää metsäpalovaroituksista.

UlkoilunMaailma.fi / Osan lähde: Metsähallitus / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika