Ulkoilma 17.9.2013

Luonto tuottaa onnellisuutta, vähentää yksinäisyyden tunnetta, innostaa liikkumaan ja alentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, toteavat tänään ja huomenna Suomen luontokeskus Haltiassa kokoontuvat asiantuntijat. Luontoilun myönteiset vaikutukset eivät riipu ihmisen sosioekonomisesta asemasta, vaikka usein vaikutus onkin vahvin heikoimmassa asemassa olevissa väestöryhmissä.

Luonto ja hyvinvointi -seminaarissa jaetaan myös Lihavuustutkijat ry:n vuosittainen painonhallintapalkinto EasySport-starttitoiminnalle.

Luonnon näkemisen sekä luonnossa olemisen ja tekemisen voidaan katsoa tuottavan ”pikaterveyttä” sen myönteisessä merkityksessä, Luonto ja hyvinvointi -seminaarissa todetaan. Luontoympäristön tuottamat myönteiset fysiologiset vaikutukset, kuten sykkeen, verenpaineen ja stressihormonipitoisuuden aleneminen, ovat havaittavissa nopeasti. Tämä heijastuu myös mielialaan. Lyhytkin ”metsäkylpy” on elämänlaadun kannalta suositeltava valinta. Esimerkiksi Iso-Britannia ja Australia ovat edelläkävijöitä luonnon terveysvaikutusten edistämisessä. Niissä luontokohteiden, kuten kansallispuistojen, nähdään kytkeytyvän terveyden ja hyvinvoinnin monitahoiseen vyyhteen.

Myös Suomessa luonto tulisi kytkeä nykyistä vahvemmin osaksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimintaympäristöjä. Vähän liikkuvilla kynnys osallistua jumppa- ja kuntosaliryhmiin saattaa olla korkeampi kuin kynnys osallistua ohjattuun luonnossa liikkumiseen. Tarjonta painottuu kuitenkin tällä hetkellä vahvasti sisäliikuntaan. Luontoilun hyödyt ovat monitahoiset niin kansanterveydelle ja terveyden tasa-arvolle kuin yksittäisille ihmisille. Luonnossa liikkuminen voi auttaa monenlaisten haasteiden voittamisessa: esimerkiksi stressin, mielenterveysongelmien, lihavuuden, unettomuuden ja motoriikan ongelmien kanssa“, projektipäällikkö Kati Vähäsarja Metsähallituksen luontopalveluista toteaa.

Luonto ja hyvinvointi -seminaarissa Espoossa jaetaan myös Suomen Lihavuustutkijat ry:n vuosittainen palkinto painonhallintaa edistävästä toiminnasta. Painonhallintapalkinnon saa tänä vuonna EasySport-starttitoiminta. EasySport-startti tarjoaa toimintaa, vertaistukea ja tietoa ylipainoisille alakoululaisille ja heidän vanhemmilleen. Se toteutetaan Helsingin kaupungin liikuntaviraston ja kouluterveydenhuollon yhteistyönä.

Luonto ja hyvinvointi – Näkökulmia painonhallintaan ja luontoliikuntaan -seminaarin järjestävät Espoossa Suomen Lihavuustutkijat ry ja Metsähallituksen luontopalvelut. Seminaarissa puhuvat muiden muassa Glasgown yliopiston professori Richard Mitchell, tutkija, liikuntatieteen tohtori Arja Sääkslahti Jyväskylän yliopistosta, terveysliikunnan dosentti Raija Laukkanen Oulun yliopistosta ja psykologi Kirsi Salonen. Seminaarin avasivat ravitsemusasiantuntija, kansallispuistokummi Patrik Borg ja luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika