Ulkoilma 7.3.2016

Pikaiseksi suunniteltu ulkoiluretki saattaa venähtää, jos sää muuttuu äkillisesti huonommaksi tai jos eksyy eivätkä retkeilyn perustaidot ole hallussa. Hyvällä varustautumisella ja tärkeimmät retkeilyn perussäännöt opettelemalla saa jokaisesta retkestä mukavan luontokokemuksen.

Viime aikoina poliisi on tiedottanut useista eksymistapauksista Lapissa. Luontoon lähtijän kannattaakin muistaa muutama perusasia retkeilystä.


Mainos


Lyhyellekin retkelle kannattaa varustautua asianmukaisesti. Tärkeintä on tietenkin aina tietää missä on. Siinä auttavat puhelimien paikannusohjelmat ja gps:t, mutta retkeilijän luotettavimmat varusteet ovat kartta, kompassi ja niiden käyttötaito. Kartasta ja kompassista ei akku lopu koskaan.

Joskus kauneinkin kevättalven auringonpaiste saattaa muuttua märäksi lumituiskuksi, hidastaa menoa ja uuvuttaa retkeilijän. Mukana olisi hyvä aina olla vähän ylimääräistäkin syötävää ja juotavaa energiaa antamaan, jos reissu venyy suunnitellusta. Kuivat vaihtovaatteetkaan repussa eivät ole huono ajatus.

Puhelin kannattaa aina pitää mukana ja lämpimässä, ja mieluummin vielä varavirtalähde mukana. Puhelin ei välttämättä toimi kylmässä. Puhelimeen on hyvä ladata 112-sovellus, jonka kautta hätäkeskukseen soittamalla puhelin saadaan useimmiten paikannettua melko tarkasti. Etenkin Lapissa on kuitenkin katvealueita matkapuhelinten kuuluvuudessa, siksi reittisuunnitelma ja retken aikataulu tulee aina ilmoittaa jollekin. Parasta olisi lähteä maastoon aina kaverin kanssa.

Jos eksyt, rauhoitu ja pysy lämpimänä

Jos tajuaa eksyneensä, on tärkeintä pysyä rauhallisena ja lämpimänä. Väsyneenä ja viluisena ei pysty toimimaan järkevästi. Jos on epävarma sijainnistaan tai oikeasta suunnasta, ei saa lähteä harhailemaan, vaan tulee soittaa apua mahdollisimman pian ja odottaa pelastajia. Luonnossa liikkujalla täytyy aina olla mukana tulentekovälineet, jotta saa tarvittaessa aikaan lämmittelytulet.

Lyhytkin retki kannattaa siis suunnitella riittävän hyvin. Ja omat voimavaransa kannattaa mieluummin ali- kuin yliarvioida.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Mika Mannonen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika