Ulkoilma 22.6.2015

Riistakameroiden kuvia näkyy lehdissä ja netissä yhä enemmän. Ihmiset asettavatkin niitä nykyään huomattavasti aiempaa enemmän erilaisiin kohteisiin. Metsähallitus haluaa muistuttaa, että riistakameroiden asettaminen ei ole jokamiehen oikeuksiin kuuluva oikeus ja riistakameroiden asettaminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Riistakameran käyttöön valtion mailla ei pääsääntöisesti myönnetä lupia yksityishenkilöille. Ainoastaan pääasiassa Etelä-Suomessa sijaitseville Metsähallitukselta vuokratuille alueille on yksityishenkilöllä mahdollista saada lupa asentaa riistakamera. Tutkimuslaitokset voivat saada riistakameralle luvan tutkimustarkoitukseen.

Luvattomat ja merkitsemättömät kamerat voidaan poistaa alueelta. Luvattomia kameroita kohdellaan kuin löytötavaroita, eli ne toimitetaan paikalliselle poliisilaitokselle. Metsähallitus ei korvaa metsätöistä tai muista syistä johtuvia vahinkoja kameroille tai muulle omaisuudelle.

Omaisuudensuojaamiseen asennettavat valvontakamerat vaativat myös luvan. Maksullisen luvan voi saada esimerkiksi elinkeinonharjoittaja, jolla on lupa varastoida omaisuuttaan valtion maille. Kameroihin tulee tällöin laittaa yhteystiedot ja kuvattava alue on merkittävä tarvittaessa ”alueella kameravalvonta” –kyltein. Kylteistä sovitaan luvanhaun yhteydessä. Luvansaajan on myös huolehdittava lupaehtojen täyttymisestä ja hän on vastuussa kameravalvonnasta aiheutuvista vahingoista Metsähallitukselle ja ulkopuolisille.

Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika