Ulkoilma 2.6.2014

Metsähallituksen Lapin luontopalvelut aloittaa Utsjoen Välimaan valtakunnallisesti arvokkaan vanhan saamelaistilan rakennusten kunnostuksen kesäkuun alussa. Tila siirtyi vuodenvaihteessa Museovirastolta Metsähallituksen luontopalvelujen hoitoon. Välimaassa järjestetään kesäkuussa myös lasten saamenkielinen elokuvaleiri.

Välimaan vuonna 1866 perustettu tila Utsjoen ja Nuorgamin puolessavälissä Tenojoen rantatörmällä on hieno esimerkki jokikalastukseen ja lampaiden pitoon keskittyneistä vanhoista saamelaistiloista. Välimaa on arvotettu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennusperintökohteeksi, sillä vanhat elintavat ja elinkeinot näkyvät yhä sekä rakennuksissa että pihapiirin niityssä.

Välimaa siirtyi vuoden alussa Museovirastolta Metsähallituksen luontopalveluille, joka aloittaa rakennusten kunnostuksen kesän alussa. Edellisestä kunnostuksesta onkin ehtinyt vierähtää jo 30 vuotta. Tänä vuonna korjataan huonoimmassa kunnossa olevia rakenteita, ja kunnostustyötä jatketaan tulevina vuosina. Luontopalvelut myös kartoittaa pihapiirin kasvillisuutta asuinkentän hoitosuunnitelmaa varten. Luontopalvelut tekee rakennusten kunnostussuunnittelussa yhteistyötä Museoviraston ja Saamelaismuseo Siidan kanssa.

Museovirastolta siirtyneistä kohteista halutaan eläviä ja monipuolisia kohtaamispaikkoja. Välimaan tilalla järjestetäänkin kesäkuussa myös lasten saamenkielinen elokuvaleiri yhteistyössä Yle Sápmin ja Sámi Siidan kanssa. Leirillä tutustutaan alueen luontoon ja kulttuuriin ja tehdään tietysti elokuvia.

Välimaan tila

– Välimaa sijaitsee Tenojoen rannalla noin 25 kilometriä Utsjoen kirkonkylältä Nuorgamin suuntaan.
– Välimaa siirtyi vuoden alussa Museovirastolta Metsähallituksen luontopalveluiden hoitoon yhdessä 28 muun kulttuurihistoriallisen kohteen kanssa.
– Antti Jouninpoika Warsi perusti Välimaan vuonna 1866 lähelle isänsä niittymaita ja kalavesiä.
– Warsi perheineen ei kuitenkaan ollut paikan ensimmäisiä asukkaita, vaan pihapiirissä on kodanpohjia merkkinä vieläkin vanhemmasta asutuksesta.
– Välimaan tilalla asuttiin 1970-luvulle asti kalastuksen ja lammastalouden turvin.
– Välimaan tila on arvotettu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
– Asuinkentän rakennuksiin kuuluvat turvekattoinen paritupa, kolme aittaa, kaksi turvekammia, lato, varastolava, vinttikaivo sekä myöhemmin rakennettu sauna ja käymälä.

Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika