Ulkoilma 11.2.2015

Metsähallitus on tehnyt ennätystuloksia ja kehittänyt menestyksellisesti kaikille suomalaisille tärkeitä palveluja. Kaikkia valtion maiden ja vesien mahdollisuuksia ei ole kuitenkaan vielä hyödynnetty. ”Onkin päätettävä, mitä yhteiskunta haluaa Metsähallitukselta”, pääjohtaja Esa Härmälä toivoo nykyisiltä ja tulevilta päättäjiltä.

Härmälän mukaan omistaja ja sidosryhmät ovat tyytyväisiä Metsähallituksen tuloksiin ja palveluihin. Metsähallitus on valtion tuottoisimpia liiketoimijoita ja samaan aikaan valtion maiden ja vesien suomat palvelut ovat ahkerassa käytössä. Maineemme on hyvä. Epätietoisuus tulevaisuudesta ja painopisteistä alkaa kuitenkin näkyä toiminnan kehittämisessä.

Jo vuosia jatkuneissa organisointihankkeissa on hämärtynyt, mitä valtion mailta ja vesiltä halutaan. Vaalien jälkeisen hallituksen hallitusohjelmasta onkin saatava suuntaa Metsähallitukselle. On linjattava mitä halutaan ja muokattava Metsähallituksen rakenne sen mukaiseksi”, Härmälä sanoo.

Härmälä muistuttaa yhteiskunnan haluavan Metsähallitukselta monipuolisia, osin jopa ristiriitaisia palveluja liiketoiminnan ja julkisen toiminnan saroilla. Jo lähtökohta on poikkeuksellinen mutta niin on myös hallintaamme uskottu pinta-ala – kolmasosa Suomesta. ”Tällaista kokonaisuutta on perusteltua katsoa ihan omana kokonaisuutenaan jota on syytä vahvistaa, ei pilkkoa”, Härmälä katsoo.

Härmälä katsoo Metsähallituksen tuottavan lisäarvoa yhteiskunnalle monella tavalla:
– Tuotamme puuta teollisuudelle. Joka kymmenes motti eli kuusi miljoonaa kuutiometriä tulee meiltä. Puun toimitukset tuovat 85% noin 120 miljoonan euron tuloksestamme.
– Hoidamme ja kehitämme läntisen Euroopan suurimpia suojelualueita. Varjelemme elinympäristöjä, lajeja ja kulttuuriperintöä.
– Edistämme yhdyskuntien ja elinkeinojen kehitystä hallinnassamme olevalla kolmasosalla Suomea. Olemme aktiivinen kiinteistökehittäjä niin lomakeskuksissa kuin tuulivoimahankkeissa.
– Tuotamme aineellisia ja aineettomia hyvinvointipalveluja (ulkoilu, retkeily, metsästys, kalastus jne.) Kansallispuistoissamme on yli 2 miljoonaa käyntiä vuosittain, ja määrä kasvaa koko ajan.

Valtion rahantarve on viime vuosina heijastunut Metsähallitukseen ja siitä käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. ”Metsähallitus on tehnyt miljardi euroa tulosta vuodesta 2004. Tuloutuksemme on kaksinkertaistunut seitsemässä vuodessa 120 miljoonaan euroon ja taso tulee säilymään korkeana. Tuloutusvaade on kova, mutta realistinen – sillä rajauksella, että emme joudu myymään hyviä metsätiloja tuloksemme paikkaamiseksi.

Valtion rahankierrossa metsätalouden ja suojelun rahat ovat erillään. ”Silti toivon, että päättäjät muistavat ennätysmäisen tuloutustahtimme myös kansallispuistojen ja retkeilyalueiden rahoitusta miettiessään. Luontopalveluillemme on tullut paljon alueita ja valtavasti kiinteistömassaa, jonka korjausvelka kasvaa. Suojelualueiden kiinteistöjä on satamäärin muodostamatta. Luontokohteiden kävijämäärä nousee edelleen: tämän pitää näkyä myös rahoituksessa”, Härmälä summaa.

Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika