Ulkoilma 30.12.2014

Suomi on tuhansien järvien maa, mutta monin paikoin kauniit järvi- ja jokimaisemat peittyvät rantatiheikköjen taakse. Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälän mukaan vesistönäkymien avaamiseen pitää kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

Suomalaisten pitää nähdä vettä sieltä missä he asuvat, työskentelevät, liikkuvat tai viettävät vapaa-aikaa. Usein maisemanäkökohtia on mietitty vain pilkkijän tai veneilijän näkövinkkelistä”.

Vesistönäkymiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota käyttämällä enemmän tapauskohtaista harkintaa sekä erityishakkuita. Metsähallituksessa on esimerkkejä hyvin suunnitelluista ja toteutetuista maisemanhoitotöistä niin monikäyttömetsissä kuin myös suojelualueilla”, Härmälä muistuttaa.

Metsähallitus on avannut vesistönäkymiä muun muassa Inarissa sekä Rovaniemi-Kittilä välisellä tiellä. Nellimin tien varressa on tehty maisemanhoitohakkuita, joilla on avattu maisemia Inarinjärvelle ja Ounasjoki-varressa muun muassa Porokarin seudulla on tehty maisemaa parantavia harvennushakkuita.

Maisemanhoitotöitä on tehty myös suojelualueilla, jotka on perustettu ensisijaisesti maisema-arvojen vaalimiseksi. Tällaisia ovat muun muassa vesistöjen ympäröimät harjut kuten Kangasalan Vehoniemenharju sekä Päijänteen kansallispuistoon kuuluva Pulkkilanharju Asikkalassa, jossa on tehty maisemanhoitotöitä tänä syksynä. Myös Punkaharjulle on suunniteltu hoitohakkuita ja raivauksia, joilla avataan kansallismaiseman näkymiä sekä hoidetaan harjuluonnolle tyypillisiä paahteisia elinympäristöjä. Suojelualueilla toimenpiteet suunnitellaan ja rajataan siten, ettei niistä aiheudu haittaa alueen suojeluarvoille tai retkeilykäytölle.

Maisemanäkökohdat pitää ottaa aktiivisempaan tarkasteluun varsinkin kohteilla, joiden yhtenä vetovoimatekijänä ovat kauniit vesistömaisemat. Maisemanhoitotyöt vaativat tarkkaa suunnittelua. Metsähallituksessa on aiheeseen liittyvää osaamista ja meillä on käytössä myös maisemanäkökohtien arviointiin ja havainnollistamiseen käytettäviä paikkatietosovelluksia. Haastan myös yksityisiä maanomistajia palauttamaan vesistönäkymät suomalaisille. Rannoilla pitäisi olla nykyistä vähemmän mutta isompia puita”, toteaa Härmälä.

Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika