Ulkoilma 24.6.2014

Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Luonto-Liitto ovat julkaisseet opaskirjan Merenranta kutsuu –Tietoa ja luovaa tekemistä Suomenlahden rannalla retkeileville. Opaskirja innostaa tutkimaan merenrantoja ja tarjoaa tietoa ja toimintavinkkejä. Samalla se on rantakasvio, lintu- ja kivilajiopas, sen avulla voi opetella Suomenlahden kalat tai vaikkapa kaupunkiympäristön lokkilajit. Ympäristöstään huolehtiva saa tietoa mikroroskaantumisesta ja voi kerrata tietojaan Itämeren valuma-alueesta. Levät, simpukat ja äyriäiset sekä hämmästyttävän kaunis plankton tulevat oppaan avulla tutuiksi.

Merellä on ihmisiin hyvinvointia vahvistava, virkistävä vaikutus”, sanoo Kaisa Pajanen, yksi oppaan kolmesta tekijästä. ”Kokemusta syventää merellisten ilmiöiden tutkiminen, mikä onnistuu tämän opaskirjan avulla”. Oppaan asiantuntijateksti on lähes kahdenkymmenen luonto- ja ympäristöasiantuntijan tuottamaa. Kirjassa on tutkittavaa kaiken ikäisille ja se sopii oppaaksi myös harrastus- ja opetusryhmille.

Painettua opasta jaetaan kesän aikana yleisölle Harakan luontokeskuksessa. Lisäksi kaupungin järjestämille Suomenlahti-vuoden luontoretkille osallistuneet voivat hakea oman kappaleen maksutta Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta (Viikinkaari 2a). Opasta jaetaan syksyllä helsinkiläisiin kouluihin ja päiväkoteihin. Se on vapaasti ladattavissa Helsingin kaupungin ja Luonto-Liiton verkkosivuilta.

Suomenlahti-näyttely

Merenranta-teemaa käsittelee myös Suomenlahti-näyttely, joka on esillä Harakan luontokeskuksessa 14.7. saakka ja Helsingin Viikin ympäristötalossa (Viikinkaari 2 a) elokuun 5. päivästä elokuun loppuun. Näyttely houkuttelee tutustumaan paitsi merentutkimukseen ja meriekosysteemiin, myös rantojen äänimaisemaan ja Suomenlahden rantavaltioiden yhteisiin kulttuuripiirteisiin. Toiminnallinen näyttely sisältää mm. Suomenlahden kaloja esittelevän pöytäpelin ja kollaasin merikuvista. Näyttelystä saa ajatuksia, mitä itse voi tehdä meren eteen.

Merenranta kutsuu -opas (Luontoliitto.fi/pdf)

Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskus / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika