Ulkoilma 10.9.2014

Matkailuajoneuvovalmistajat eivät ole koskaan aikaisemmin uudistaneet ajoneuvojaan yhtä suuressa mittakaavassa kuin tänä syksynä. Hyvän kuvan uutuuksista ja monipuolisesta karavaanariharrastuksesta saa Lahdessa 19.–21.9. järjestettävillä Caravan-messuilla.

Nykyaikaiset matkailuautot ja -vaunut on suunniteltu ja rakennettu ympärivuotiseen vapaa-ajanviettoon. Lämmin vesi, suihku, kemiallinen wc, jääkaappi ja kaasuliedellä varustettu keittiö kuuluvat matkailuajoneuvojen perusvarusteluun.

Lämpö ja hyvä varustelu takaavat kodikkaat olosuhteet, käytetään matkailuajoneuvoa sitten matkailuun tai harrastustarkoituksiin. Matkailuajoneuvolla liikuttaessa nukutaan omassa vuoteessa, omat varusteet ja tavarat ovat aina käden ulottuvilla, ja aikataulut on vapaasti päätettävissä.

Matkailuautojen ja -vaunujen kokoskaala ulottuu retkeilyyn sopivista ajoneuvoista isoihin huvilavaunuihin ja linja-automaisiin maantieristeilijöihin. Molemmista ajoneuvotyypeistä löytyy lukematon määrä erilaisia pohjaratkaisuja eli ”huonejärjestyksiä”. Valtaosaa matkailuautoista saa ajaa henkilöautokortilla.

Tämä syksy jää matkailuajoneuvoalan historiaan ajankohtana, jolloin lähes kaikki matkailuautot uudistuivat. Suuri uutuustulva on seurausta siitä, että yleisimmät matkailuautoissa käytettävät pakettiautoalustat uudistuivat tänä kesänä. Merkittävin uutuuksista on Fiat Ducato, jonka perustalle rakennetaan 70–80 prosenttia matkailuautoista.

Täysintegroiduiksi kutsuttavissa pystykeulaisissa matkailuautoissa on matkailuautovalmistajan oma ohjaamo. Muissa matkailuautotyypeissä ohjaamo on ulkoisesti samanlainen kuin saman merkin pakettiautoissa. Matkailuautovalmistajan suunnittelema ja rakentama asunto-osa liittyy sulavasti ohjaamoon, mikä pienentää ilmanvastusta ja sitä kautta polttonesteenkulutusta.

Toinen keino kulutuksen pienentämiseksi on siirtyminen kohti puuvapaata asunto-osan runkorakennetta. Uudet rakennusratkaisut ja -materiaalit keventävät koria. Matkailuauton omamassan pienentyminen kasvattaa sen kantavuutta. Matkailuvaunujen keventyminen mahdollistaa pienempien vetoautojen käytön.

Monet Suomen markkinoita ajatellen tärkeät matkailuajoneuvouutuudet ovat esillä Lahden messukeskuksessa 19.–21. syyskuuta järjestettävillä Caravan-messuilla. Messuilla saa myös monipuolista tietoa karavaanariharrastuksesta, jota toteuttavat karavaanareiden ja muiden leirintämatkailijoiden valtakunnallisen edunvalvontajärjestön SF-Caravanin yli 70 jäsenyhdistystä.

Matkailuajoneuvoalan suuresta uutuuskattauksesta pääsee nauttimaan messupäivinä kello kymmenestä alkaen. Caravan-messut on merkittävä karavaanareiden tapaaminen, ja Lahden seudulle leiriytyy messuviikonlopun aikana yli 2 000 matkailuauto- ja -vaunukuntaa.

Taustainformaatiota

Erilaisia matkailuautotyyppejä on puolisen tusinaa – tai hiukan enemmän, jos linja-automaiset liner-mallit otetaan mukaan. Ajoneuvot erottuvat melko hyvin ulkoisesti toisistaan – tosin puoli-integroidun ja vanin erottaminen onnistuu lähinnä mittanauhalla.

Lyhyet luonnehdinnat erilaisista matkailuautosegmenteistä

retkeilyauto: tehty pakettiauton koriin; pakettiauton näköinen; koko helpottaa ajoa
alkoviauto: makuutila alkuperäisen pakettiauton ohjaamon päällä; paljon vuodepaikkoja
puoli-integroitu: alkuperäinen pakettiauton ohjaamo ilman yläpuolista vuodetta; myyvin tyyppi
van: ulkoisesti puoli-integroitu auto mutta kapeampi; kapeus helpottaa ajoa
puoli-integroitu keskivuoteellinen: alkoviauton ja puoli-integroidun sekoitus; alas laskettava keskivuode kasvattaa vuodepaikkoja; käytetään myös nimitystä crossover (kuvan auto tätä tyyppiä)
täysintegroitu: myös ohjaamo matkailuajoneuvovalmistajan käsialaa; ulkonäkö erottaa muista

Lahden Messut järjestää Caravan 2014 -messut yhteistyössä Matkailuajoneuvotuojat MAT ry:n kanssa. Matkailuajoneuvotuojat ry:n jäseninä on matkailuautojen ja matkailuvaunujen sekä niihin liittyvien tarvikkeiden ja lisävarusteiden valmistajia ja maahantuojia.

Lähde: Lahden Messut Oy / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika