Ulkoilma 2.7.2011

Tunturi-Lapin luontokeskuksen tunturisaamelaista jutaavaa elämänmuotoa ja arktisen luonnon kahdeksaa vuodenaikaa esittelevä näyttely on muuttunut maksuttomaksi kesäkuun alusta. Enontekiön Hetassa sijaitsevassa Metsähallituksen luontopalveluiden luontokeskuksessa tehdään yhteistyötä paikallisen saamelaisyhdistyksen ja väestön kanssa pohjoisen  luonnon ja kulttuurin eri osa-alueiden esiin nostamiseksi.

Näyttelyn maksuttomuus tulee parantamaan luontokeskuksen ja koko matkailualueen houkuttelevuutta ja palveluita. Tästä on saatu hyviä kokemuksia muissa luontokeskuksissa”, kertoo puistonjohtaja Pekka Sulkava. – Samalla paranee myös Metsähallituslain toteuttaminen, joka edellyttää paikallisen kulttuurin harjoittamisen edellytyksien turvaamista. Haaste on kuitenkin saada lisää kävijöitä Enontekiölle.

Luontokeskuksen kävijöissä tullaankin tavoittelemaan nykyistä suurempaa osuutta Pallas–Yllästunturin kansallispuiston jo seudulla vierailevista kävijöistä. Yhdessä alueen muiden luontokeskusten, Kellokkaan ja Pallaksen, sekä Kilpisjärven luontotalon kanssa Tunturi-Lapin luontokeskukset muodostavat ainutlaatuisen ketjun esittelemällä luonnon ja kulttuurin muutoksia pihkapuiden mailta tundran reunalle.

Paikallinen yhteistyö tiivistyy

Luontokeskuksen Vuovjjuš–Kulkijat -päänäyttely on toteutettu yhteistyössä Saamelaismuseosäätiön kanssa. Johtti Sápmelaccat, paimentolaissaamelaisyhdistys, jatkaa tätä yhteistyötä. Yhdistyksen puheenjohtajana toimivan Samuli Näkkälän mukaan on tärkeää, että alueen porosaamelaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan voidaan nyt tutustua luontokeskuksessa ilman pääsymaksua. Hänen mielestään saamelaiskulttuuria pitää pystyä näyttämään ja esittelemään kaikille ilman mitään rasitteita.

Samuli Näkkälä on tyytyväinen yhteistyökuvioihin ja toivoo, että luontokeskuksen tarjontaa voidaan edelleen kehittää ja nostaa esiin enontekiöläistä saamelaiskulttuuria. Näkkälä  kiittää Metsähallituksen väkeä Enontekiöllä helposti syntyneistä yhteisistä sävelistä ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Luontokeskus on meille hyvin tärkeä kanava kertoa ja esitellä enontekiöläistä saamelaiskulttuuria, entistä elämää, mutta myös nykypäivää. Sekä paikalliselle väestölle että matkailijoille on pystyttävä tarjoamaan mielenkiintoisia elämyksiä ja mieleen painuvia asioita”, kertoo Samuli Näkkälä.

Myös Enontekiön kunnan elinkeinojohtaja Elina Vammavaara iloitsee uudistuksesta: ”Tämä lisää matkailuyritysten mahdollisuuksia suositella luontokeskuksen näyttelyä käyntikohteena myös omille asiakkailleen. Näyttely auttaa vahvistamaan matkailijan ymmärrystä ja kiinnostusta enontekiöläisestä arkipäivästä ja luonnon kiertokulusta, mikä on oleellista kestävän matkailun kehittymiseksi kunnassamme”. Vammavaara toivoo, että myös paikalliset kävisivät tutustumassa näyttelyyn sen lisäksi, että matkailijoita ohjataan tutustumaan alueen kulttuuri- ja luontoperintöön.

Enontekiö on yksi Suomen kolmesta saamelaiskunnasta ja valtion maa-alueiden osuus siellä on merkittävä. Luontokeskus on keskeinen ja monipuolinen palvelupiste, jossa hoidetaan erilaisia paikallisten ja matkailijoiden lupa-asioita. Siellä palvellaan matkailijoita ja retkeilijöitä tiedottamalla alueen erityisestä kulttuurista ja luonnosta sekä retkeily- ja matkailupalveluista. Myös kunnan kesämatkailuinfo ja Saamelaiskäräjien toimipaikka sijaitsevat luontokeskuksen yhteydessä.

Luontokeskuksessa parhaillaan Andreas Alarieston näyttely

Andreas Alarieston näyttely ”Elämää vanhassa Sompiossa” kuvaa luonnon rytmittämää saamelaista elämäntapaa ja kulttuuria. Nyt esillä oleva näyttely koostuu kymmenestä suurikokoisesta maalauksesta. Näyttely on esillä marraskuun loppuun.

Taiteilija Andreas Alariesto on maamme tunnetuimpia naivisteja. Työt liittyvät kiinteästi Lapin historiaan ja arvokkaaseen kulttuuriperintöön. Elämä pohjoisen luonnon keskellä esittäytyy värikkäinä maalauksina.

Ulkoilun Maailma / Lähde: Metsähallitus {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika