Ulkoilma 21.12.2011

Maa- ja metsätalousministeriö on 21.12. antanut asetuksen Maanmittauslaitoksen maksuista. Asetuksessa säädetään, että Maanmittauslaitos avaa maastotietoaineistot 1.5.2012 kansalaisten ja yritysten ilmaiseen ja vapaaseen käyttöön.

Maastoa kuvaavia digitaalisia kartta-aineistoja voi käyttää toukokuusta 2012 alkaen maksutta myös kaupalliseen toimintaan. Meille on tärkeää, että hyvät aineistomme ovat mahdollisimman laajassa käytössä“, Maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksen johtaja Antti Kosonen sanoo.

Peruskartta- ja laserkeilausaineistot ilmaiseksi

Tärkein avattava aineisto on Maastotietokanta, joka sisältää tietoja muun muassa Suomen teistä, osoitteista, rakennuksista ja vesistöistä.

Odotamme erityisen laajaa käyttöä myös ilma- ja ortokuville, digitaalisille perus- ja maastokartoille sekä Taustakarttasarjalle“, Antti Kosonen ennustaa.

Maanmittauslaitoksessa varaudutaan kasvavaan aineistojen kysyntään. “Kehitämme palveluitamme siihen suuntaan, että ilmaiset aineistot saisi verkosta mahdollisimman helposti”, Kosonen kertoo.

Paperikartat säilyvät maksullisina

Muut Maanmittauslaitoksen tietoaineistot, kuten kiinteistötietojärjestelmän tiedot ja esimerkiksi painetut kartat ja karttatulosteet säilyvät maksullisina myös toukokuun 2012 jälkeen.

Vuoden 2011 alusta alkaen maksuttomassa käytössä ovat jo olleet paikannimiaineistot ja yleiskartta-aineistot mittakaavoissa 1:1 miljoonaan ja 1:4,5 miljoonaan. Kuntarajakartta avattiin ilmaiseksi syksyllä 2011.

1.5.2012 avattavat aineistot listattuna

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Maanmittauslaitos {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika