Ulkoilma 5.1.2017

Suomalais-islantilainen neljän miehen retkikunta teki tänään ensinousun Etelämantereella sijaitsevalle vuorelle. Mount Suomeksi nimetty vuori on myös kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Lynx Adventure Antarctica –retkikunta saavutti tänään ensimmäisinä ihmisinä maailmassa uuden vuorenhuipun Etelämantereella. Kokonaisuutena neliviikkoinen matka on osa Suomi 100 –vuotta juhlaohjelmaa.

Teimme tänään ensinousun vuorelle, jonka nimesimme Mount Suomeksi. Haluamme tällä teolla kunnioittaa myös tänä vuonna sata vuotta täyttävää Suomea”, retkikunnan johtaja Pata Degerman kertoo satelliittipuhelimen välityksellä.

Etelämanner on maailman tuulisin, kylmin ja kuivin manner. Wohlthat-vuoristoketjussa sijaitsevan Mount Suomen huippu on 2598 metriä merenpinnan yläpuolella. Aikaa huipun tavoittamiseen ja laskuun takaisin leiriin kului 10 tuntia.

Lähdimme matkaan aikaisin aamulla kohti etukäteen valitsemaamme huippua. Maasto oli jäinen, luminen ja kivinen, joten teimme pääosan matkasta jalan. Nousu meni kuitenkin hyvin vaativista sääolosuhteista huolimatta: tuulen voimakkuus oli kohtalainen ja pakkasta oli –26° Celsiusta. Aurinko ei Etelänapamantereella laske tähän aikaan vuodesta lainkaan”, Degerman jatkaa.

Retkikunnan matka alkoi Novolazarevskayan tukikohdasta kohti etelänapaa 22.12., mutta lisävarusterikon vuoksi tavoite saavuttaa etelänapa ei tällä kertaa toteutunut. Retkikunta on taittanut matkaa Lynxin erikoisvarustelluilla Commander –moottorikelkoilla tässä vaiheessa kuitenkin jo useita satoja kilometrejä.

Kaikki on sujunut hyvin sekä teknisesti kelkkojen suhteen, että jokaisen retkikunnan jäsenen jaksamisen osalta. Loppusuoralla ollaan”, Degerman iloitsee.

Retkikunnan jäsenet

Pata Degerman
Pekka Ojanpää
Mika Listala
Jón Ólafur Magnusson

Lisätietoja www.lynxadventure.com

Lähde: Flatlight Creative House


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika