Ulkoilma 25.2.2016

Talvilomasta voi nauttia luontokeskuksissa ilman paksua lompakkoakin.

Luontokeskukset tarjoavat talvilomalaisille monipuolisia tapahtumia, näyttelyitä ja asiantuntevaa luonto-opastusta. Luontokeskukset ovat maksuttomia käyntikohteita.

Luontokeskuksissa on yhä enemmän tekemisen meininkiä. Meillä saa koskea esineisiin, askarrella ja osallistua”, asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluista kertoo.


Mainos


Esimerkiksi Kalajoen Meriluontokeskuksessa lapsiperheet saavat vinkkejä luontoretkiin, mutta voivat myös viettää aikaa seinien sisällä, onkia ja ajaa sukellusveneellä tai valmistautua veneilykesään opettelemalla merimerkkejä ja solmujen tekoa.

Myös luontokeskusten lähellä oleviin luontopolkuihin kannattaa tutustua talvellakin, Airas suosittelee. Useissa luontokeskuksissa tai niiden pihapiirissä on evästelyyn ja levähtämiseen sopivia tiloja, ja osassa on tarjolla kahvila- tai ravintolapalveluja.

Tapahtumat ovat nostaneet suosiotaan. Muun muassa Oulangan luontokeskuksen perinteinen talvirieha järjestetään tänä vuonna kahtena päivänä, ja ensimmäisenä päivänä paikalla oli 600 vierasta.

Ohjelmassa on mäenlaskua, lumikenkäilyä ja lumenveistoa. Yhteistyöyrittäjämme tarjoaa myös mahdollisuuden kokeilla koiravaljakolla ajelua pientä korvausta vastaan”, luontokeskuksen hoitaja Airi Kallunki kertoo.

Syötteen kansallispuistossa alueen toimijat ja yrittäjät järjestävät Syötteen luontokeskuksella 10.3 klo 11-15 hankihulinat, jotka tuovat vilskettä luontokeskukseen ja sen pihapiiriin.

Luontokeskuksia Pohjois-Suomessa (kaikkiin vapaa pääsy)

  • Kalajoen meriluontokeskus. Näyttelyssä voit sukeltaa Perämeren vedenalaiseen maailmaan, tutustua kekseliäisiin talonpoikiin tai onkia Suomen ennätyskalan. Vuoden luontokuvat 2015 näyttely on esillä meriluontokeskuksessa maaliskuun loppuun saakka. Avoinna ti–pe klo 9–16, la klo 10–15.
  • Liminganlahden luontokeskus innostaa aloittelijankin tutkimusretkelle lintujen lumoavaan maailmaan. 1.3. avattavassa Eläimet. Animals –sarjakuvanäyttelyssä on esillä helsinkiläisen Maija Lumpeen piirustuksia. Avoinna ma-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-16.
  • Oulangan luontokeskus, Kuusamo. Esillä on Vuoden luontokuvat 2014 –näyttely. Pihapiirissä järjestetään talvirieha 1.3., jonka aikana ohjelmassa on mm. mäenlaskua, lumikenkäilyä ja lumenveistoa. Tapahtumassa voi tutustua kansallispuiston upeaan luontoon ja pyytää ammattilaisen vinkit talviretkeilyyn. Vapaa pääsy. Pysyvä näyttely ”Keskellä Virtaa Joki” sekä luontoesitys ”Vuodenaikojen valtakunta”, vaihtuvana näyttelynä Vuoden luontokuvat 2014. Avoinna ma-su klo 10-16.
  • Syötteen luontokeskus. Hankihulinat luontokeskuksessa ja sen pihapiirissä torstaina 10.3. kello 11–15. Mm. huskyajelua ja markkinat. Salojen siivekkäät – polulla voit tutustua talviseen luontoon hauskan tehtäväradan kautta. Hiihtolomaviikoilla 8, 9 ja 10 näytetään (maksuton) Metsän tarina-elokuvaa. Kahvila-ravintola palvelee luontokeskuksen aukioloaikoina, joka päivä klo 10-16.
  • Hossan luontokeskus. Hossan retkeilyalueesta perustetaan ensi vuonna Suomi100 –juhlavuoden kansallispuisto. Hossan luontokeskus esittelee alueen historiaa ja luontoa, vaihtuvassa näyttelyssä on luontokuvia. Luontokeskus on avoinna päivittäin, ja ulkoilun lomaan on tarjolla ruokaa ja kahvileipää. Avoinna 15.2. – 29.2. päivittäin klo 12 – 17 ja 1.3. – 23.3. päivittäin klo 9 – 17

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Oulangan luontokeskuksen talvitapahtumissa Erä-Susi -matkailuyrityksen koiravaljakko kyyditsi pikkuväkeä. (Metsähallitus/Mari Limnell)


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika