Ulkoilma 9.2.2014

Jo perinteeksi muodostunutta kirjastojen luontoviikkoa vietetään ympäri maan 10.-16.2.2014 eli viikolla 7. Viikon nimi on vaihtunut muotoon ”Luonto lainassa”.

Kirjastot tarjoavat viikon aikana erilaisia virikkeitä ja toimintaa: luontoaiheisia kirjavinkkejä, satuhetkiä ja kirjailijavierailuita. Luonnonsuojeluliiton paikallistoimijat esittäytyvät kirjastoissa ja järjestävät niissä tapahtumia, kuten valokuvanäyttelyitä, ympäristötietoiskuja ja retkiä talviseen lähiluontoon. Luonnonsuojeluliitto ja sen nuorisojärjestö Luonto-Liitto tarjoavat mm. lasten luontolehti Siepon näytenumeroita sekä Luonnonsuojelija-lehteä ja norppa-kirjanmerkkejä jaettavaksi kirjastojen asiakkaille

Teemaviikon toteutukseen vuonna 2014 osallistuu ennätykselliset 255 kirjastoa. Lisätietoa viikon tapahtumista löytyy kirjastojen omilta nettisivuilta ja esitteistä.

Ihmeellinen luonto on meillä vain lainassa

Luontomme on monella tapaa ainutlaatuinen: tuhannet järvet ja pienvedet, monimuotoiset suot ja metsät sekä Itämeri rannikkoineen. Suomalaiset voivat nauttia luonnosta myös aivan lähellä. Lähimetsä on arjen virkistyspaikka tai marja-aitta, ja uimarannalle pääsee kaupungeissakin helposti. Suomen luonto on maabrändivertailun mukaan maailman kolmanneksi kauneinta.

Upea luontomme ei kuitenkaan ole itsestään selvyys: se on meillä vain lainassa, ja vaatii huolenpitoa säilyäkseen tuleville sukupolville. Suomen luontotyypeistä jopa puolet ja arvioiduista kasvi- ja eläinlajeista joka kymmenes on uhanalaisia. Eniten uhanalaisia lajeja elää metsissä, rannoilla ja perinneympäristöissä. Suomalaiset ovat silti Euroopassa kaikkein vähiten huolissaan luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä. Erityislaatuisen luontomme esiin nosto on siksi tärkeää.

Teemaviikkoa on järjestetty vuodesta 1999 lähtien. Viikon järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Suomen kirjastoseura. Vuosittain se näkyy noin 150-200 kir­jastossa ympäri Suomea.

Luonto lainassa -viikon kirjastot 2014

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika