Ulkoilma 13.6.2016

Voikukka? Kullero? Ai rentukkahan se! Menivätpä kullero ja voikukka sekaisin tai erotitpa kasvilajit toisistaan kuin vettä vaan olet tervetullut Metsähallituksen luontopalvelujen järjestämille Luonnonkukkien päivän kasviretkille Lappiin. Tarjolla on retket Saanalle Enontekiöllä, Pyhä-Luoston kansallispuistoon sekä Inarin kirkonkylälle.


Mainos


Pohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 19.6. Lapissakin. Luvassa on alkukesän kukkijoita uuvanoista kulleroihin.

Tunturikasvituntemusta on tarjolla Kilpisjärvellä Saanalla. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaasta Äkäslompolosta lähtee aamuvarhaisella Pallastunturin ja Tunturi-Lapin luontokeskusten kautta bussikuljetus Kilpisjärvelle tutustumaan Saanan ainutlaatuiseen kasvimaailmaan. Illalla paluu on samaa reittiä. Matkan oppaina ovat Lapin lajituntijat Päivi Paalamo Metsähallituksesta ja Rauni Partanen Kilpisjärven biologiselta asemalta. Retkellä tulevat uuvanat, sieliköt ja riekonmarjat tutuiksi. Kokoontuminen klo 11:00 Kilpisjärven retkeilykeskuksen eteen, jossa ennen retkelle lähtöä kerrotaan Saanan kasveista.

Inarissa kasviretkelle lähdetään Ylä-Lapin luontokeskus Siidan pihalta kello 12 ja tutustutaan parin tunnin ajan kirkonkylän kasvimaailmaan. Retki soveltuu koko perheelle ja lapsille on omaa ohjausta.

Pyhä-Luoston kansallispuiston luontokeskus Naava järjestää perinteisen luonnonkukkien päivän retken kauniin Rykimäkeron alueelle. Retkeläiset kokoontuvat Rykimäkeron parkkipaikalla kello 10. Oppaana Metsähallituksen luontopalvelujen biologi Pauliina Kulmala.

Kaikille retkille kannattaa pakata mukaan eväät, sään mukainen varustus, kasvio sekä muistiinpanovälineet.

Inarin ja Pyhä-Luoston kansallispuiston retket ovat kokonaan ilmaisia eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Saanan retkelle linja-autolippu maksaa Ylläkseltä 15 e/hlö, Pallakselta ja Hetasta 10 e/hlö. Lapset 5e kaikkialta. Ilmoittautuminen Yllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen 15.6.2016 mennessä 0206 39 7039 kellokas(a)metsa.fi.

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain juhannusta edeltävänä sunnuntaina. Päivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Luonnonkukkien päivän suojelijana toimii tänä ja ensi vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Retkien tarkemmat aikataulut löytyvät osoitteesta www.luontoon.fi/tapahtumat

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Seija Olkkonen / Metsähallitus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika