Ulkoilma 11.1.2012

Talvinen ja runsasluminen luonto kutsuu seikkailijoita luokseen, mutta monesti voi vain miettiä, millä konstein pääse nauttimaan tästä kutsusta.

Lumikenkäily on ehkä yksi parhaista tavoista mennä nauttimaan lumisesta luonnosta ja päästä lähelle kaikkea. Koet maaston muodot ja tunnet oksien päältä putoavat lumihiutaleet puiden välissä pujotellessa. Mikä parasta, niin lumikenkäillä voit missä vain mikäli alueella ei ole poikkeussäännöksiä. Ei tarvitse etsiä polkuja tai retkeilyalueita – voit vain mennä.

Harrastuksena lumikenkäily on helppoa aloittaa, sillä harrastaaksesi tarvitset yleisten ulkoiluvarusteiden lisäksi vain lumikengät ja sauvat. Lumikenkien hinnat liikkuvat alle sadasta eurosta jopa 300 euroon. Sauvojen hinnat liikkuvat parissa kympissä. Sauvan pituus tulisi olla hiukan pidempi, joten teleskooppisauva on hyvä hankinta. Edullisillakin lumikengillä pääsee hyvin alkuun jos seikkailu ei ulotu tuttuja maastoja kauemmaksi. Kalleimmissa malleissa alumiinirunko on kestävää ja kaikki muoviosat on valmistettu todella kestävästä muovimassasta. Lumikengissä on kuitenkin herkkiä osia, joten aina kannattaa tarkistaa huolella kengät ennen seikkailun alkua.

Oikean kantavuuden lumikengät

Lumikenkiä on erin painoisille käyttäjille. Huomaathan, että kenkien painorajat ovat usein maksimipainoja. On hyvä laskea myös vaatteiden ym. varusteiden paino mukaan kokonaisuuteen. Vaatteista ja päivärepusta tulee helposti kymmenenkin kiloa lisää painoa.

Millaisessa maastossa on hyvä mennä

Lähtökohtaisesti lumikenkäilyyn tarvitaan lunta ja mielellään sen verran että hanki upottaa. Liikkuminen muuttuu hankalaksi, jos lunta on aivan tolkuttomasti esim. yli metrin. Pakkaskelillä puolimetrisessä hangessa on mukava tarpoa eteenpäin ja lämmin tulee nopeasti. Paljon vaikuttaa tietenkin lumen laatu ja hankalinta on loskalumi, joka tarttuu helposti kiinni lumikengän pohjaan ja tekee kengistä paljon raskaammat. Lumen tartuttua kenkiin alkaa nopeasti kaivata jotain sprayta, jolla lumen kiinnittyminen estetään.

Korkeuserot eivät ole este lumikenkäilyyn vaan pidemminkin niille juuri sopiva ympäristö. Pohjassa olevat piikit tarraavat kiinni ja estävät liukumisen. Useissa malleissa piikit ovat metalliset.

Lumikenkäilyn maailmaan

Historian tutkijat ja geologit ovat löytäneet Keski-Aasiasta merkkejä lumikenkien käytöstä noin 6000 vuoden takaa. Tuolloin lumikengät toki olivat vain jonkinlainen pala puuta, joka oli sidottu jalkoihin helpottamaan taivallusta upottavassa lumessa.

Nykyään löytyy erilaisia yhdistyksiä ja järjestöjä, jotka auttavat harrastuksen alkuun pääsemisessä. Myös lähes kaikki paikalliset Suomen Ladun toimipisteet järjestävät toimintaa lumikenkäilyn parissa. Kannattaa myös tukea paikallista toimijaa ja kysyä lähimmältä ohjelmapalveluyritykseltä lumikenkäkurssia tai retkeä. Kokoa vaikka oma poppoo!

Toki lumikenkäily on sellainen harrastus, ettei kursseja välttämättä tarvitse käydä. Voit rohkeasti aloittaa seikkailut lähiluonnosta ja askel askeleelta siirtyä vaativimpiin maastoihin.

Suomen Lumikenkäilijät ry
Suomen Latu ry

Osallistu keskusteluun ja kerro millaisena harrastuksena olet kokenut lumikenkäilyn.

UlkoilunMaailma.fi

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika