Ulkoilma 13.9.2013

Suomalainen löytöretkeilijä Patrick ”Pata” Degerman suuntaa retkikuntineen 22.9. melontaseikkailuun Etelämerelle Tongan saarivaltioon. Samalla se käynnistää Patan luotsaaman viiden retkikunnan sarjan ympäri maapalloa.

Retkikunnan vaiheita dokumentoidaan kahden ammattikuvaajan toimesta. Kuvia ja lyhyitä kuvauksia retkikunnan vaiheista voi käydä lukemassa Tonga expedition -blogista osoitteessa www.tongaexpedition.com.

Toteuttamalla hankkeen juuri nyt Degerman toivoo luovansa nostetta synkkään taloudelliseen tunnelmaan myös kotimaassa. ”Olen pitkään haaveillut retkikuntien sarjasta, jolla olisi laajempi merkitys kuin vain uusien, ennen näkemättömien paikkojen kokeminen”, sanoo 15 ensinousua ja monia ääriolosuhteisiin kohdistuneita retkikuntia toteuttanut seikkailija. Hän uskoo, että myös taloudellisesti haastavimpina aikoina voi tavoitteellisella tekemisellä toteuttaa mahdottomaltakin kuulostavia projekteja. ”Uskon siihen, että valittaminen ei johda mihinkään, mutta aktiivinen toiminta vie onnistumisiin.

Retkikunnan toteuttamisessa pätevät samat lainalaisuudet kuin menestyksekkäässä liiketoiminnassa. ”Jokaisella retkikunnan jäsenellä on oma roolinsa ja jokaisen tehtävä on yhtä tärkeä retkikunnan onnistumiseksi.” Tongalle lähtee ryhmä itsenäisiä retkeilijöitä, joilla kaikilla on sama tavoite: seikkailla, tuntea olevansa elossa ja laittaa hyvä kiertämään.

Siinä missä maailmanhistoria on täynnä retkikuntia, joiden tehtävät ovat liittyneet pääosin alueiden valloittamiseen, uskonnolliseen käännyttämiseen tai luonnonvarojen riistämiseen, on tämän päivän löytöretkeily onneksi suurimmaksi osaksi hyvin toisenlaista. Mielestäni syyksi lähteä riittää, että se on mahdollista. Jos voimme samalla laittaa hyvän kiertämään ja kannustaa myös toisia siihen, minusta kyseessä on jackpot: Explore to celebrate life!”, Degerman kiteyttää.

Retkikunnan kahdeksan jäsentä ovat pääosin kokeneita liike-elämän vaikuttajia. Matkan aikana on tavoitteena tavata myös paikallisia yrittäjiä ja löytää mahdollisuuksia tiedon, osaamisen ja kokemusten vaihtoon. ”Koska haluamme laittaa hyvän kiertämään, etsimme tapoja hyödyntää myös retkikuntalaisten bisnesosaamista esimerkiksi kummiyritystoiminnan kautta”, kaavailee retkikunnan johtaja Degerman.

Autiosaariretkikunnan virallisena yhteistyökumppanina toimii Tongan Kuningaskunnan matkailuorganisaatio. Tyynellä valtamerellä sijaitseva Tongan kuningaskunta on Oseanian ainoa jäljellä oleva monarkia. Valtioon kuuluu 169 saarta, joista vain 36 on pysyvästi asutettuja. Autioita ja asumattomia saaria on siis enemmän kuin missään muussa maassa maailmassa. Tongalla on asukkaita 103 036 ja saaret ovat suurelta osin tutkimattomia ja luonto koskematonta.

Sarjan muut retkikunnat suuntaavat tulevan kolmen vuoden aikana maapallon ääriolosuhteisiin Grönlantiin, Madagaskarille, Saharaan ja lopuksi Antarktikselle.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Partioaitta / Kuva: Patrick Degerman

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika