Ulkoilma 16.1.2017

Miltä kuulostaisi lomaviikko vuokramökissä kansallispuiston tai luonnonsuojelualueen maisemissa, lammas-tai lehmälaumasta huolehtien? Lammas- tai lehmipaimenena pääset viettämään elämysloman Suomen upeimmassa luonnossa.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Ensi kesänä lammas- ja lehmipaimenia etsitään kahteentoista hienoon kohteeseen, mukana ovat vanhat tutut kansallispuistokohteet: Isojärvi, Koli, Kolovesi, Lemmenjoki, Pyhä-Häkki ja Syöte. Luonnonsuojelualueista mukana ovat Närängän luonnonmetsä, Mikkelin Neitvuori ja Kuhmon Elimyssalo. Uutena lammaspaimenkohteena on Utsjoella, Tenon rannalla sijaitseva Välimaan saamelaistila ja täysin uusi tuote on lehmipaimenviikot Evon retkeilyalueella Mustilahden torpassa, lapinlehmien parissa.

Paimenilla on jokaisella kohteella lomakäytössään tila tai tupa, upeissa maisemissa. Lisänä tulevat rapsutuksia janoavat lampaat tai viisaat ja lempeät lapinlehmät. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata niiden yleiskuntoa ja siirtää eläimet syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Aikaa jää lampaiden tai lehmien hoidon lomassa myös retkeilyyn ja rauhalliseen oloon luonnossa, perusasioiden äärellä.

Lampaat ja lehmät ovat luontokohteiden tärkeitä luonnonhoitajia, jotka pitävät niittyjä ja perinnemaisemia avoimina sekä luonnon monimuotoisuutta yllä. Perinteisen, laidunnukseen perustuvan karjatalouden väheneminen on tehnyt niityistä ja niiden lajistosta harvinaisia koko Suomessa.

Lammas- ja lehmipaimenkonseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi Metsähallitukselta ja viikot ovat maksullisia. Maksulla katetaan tilan sekä eläinten ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Viikko laskutetaan paimenelta etukäteen.

Tilan koon mukaan paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen. Koiraystävät ovat tervetulleita paimenten mukana Isojärven Luutsaarta ja Lemmenjoen Kaapin Jounin tilaa lukuun ottamatta kaikkiin paimenkohteisiin, huomaa että koirat on pidettävä kytkettyinä muuallakin. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin suojelualueen hoitotöihin. Paimenkohteet ovat erilaisia, tutustu kohteisiin ennen kuin haet.

Haku kesän 2017 lammaspaimenviikoille alkaa 16.1. kello 12.00 ja jatkuu 23.1.2017 kello 12.00 asti osoitteessa www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/lammaspaimenet. Jokaiselle paimenkohteelle on erillinen lomake, jonka avulla paimeneksi haetaan. Lammas- ja lehmipaimenet arvotaan halukkuutensa ilmoittaneiden joukosta helmikuun 2017 aikana ja jokaiselle hakijalle ilmoitetaan arvonnan tuloksesta viimeistään maaliskuun alussa.

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Metsähallitus, Juha Pääkkönen.


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika