Ulkoilma 6.6.2017

Lemmenjoen kulta ja kullankaivu pääsevät paremmin esille, sillä Lemmenjoen kansallispuistoon aletaan kesällä tehdä Kultareittiä. Reitti toteutetaan Metsähallituksen Luontopalvelujen, Lapin Kullankaivajain liiton, Kultamuseon ja Inarin kunnan yhteistyönä. Hanketta rahoittaa EU:n maaseuturahasto.


Mainos


Kulta ja kullankaivu ovat iso osa Lemmenjoen historiaa ja nykyisyyttä, mutta niitä on esitelty retkeilijöille vähän. Asia korjaantuu, sillä kesällä aletaan toteuttaa Metsähallituksen Luontopalvelujen, Lapin Kullankaivajain liiton ja Kultamuseon suunnittelemaa Kultareittiä.

Reitille tulevat uudet opasteet perehdyttävät retkeilijät kultaan, kullan geologiaan sekä kullankaivun menetelmiin ennen ja nykyään. Kesällä aloitetaan myös valtakunnallisesti merkittäväksi luokiteltuun kulttuuriympäristöön kuuluvan Morgamojan Kultalan rakennusten kunnostaminen ja Kultalan ympäristön kohentaminen.

30 kilometriä kultaa

Kultareitin pituus on noin 30 kilometriä, ja se kulkee suurimmaksi osaksi keskeisten kullankaivualueiden jo olemassa olevilla reiteillä.

Lemmenjoen kullan tarina aloitetaan Kultahaminasta, ja sen jälkeen suunnataan Lemmenjoen kullan ensimmäiselle löytöpaikalle. Seuraavaksi vuorossa ovat Morgamojan Kultala ja vanha lapiokaivualue rivinteerauksineen. Sieltä jatketaan Pihlajamäelle, Karhu-Korhosen kirjastolle, Yrjö Korhosen vanhalla kämpälle ja läheisille konekaivualueille. Kultareitti päättyy Ravadaksen autiotuvalle.

Myös retkeilijöiden turvallisuutta parannetaan kohentamalla maastorakenteita ja ohjaamalla heidän kulkunsa konekaivualueilla turvallisille ja kaivospiirien haltijoiden hyväksymille paikoille.

Kultareitti on valmis kuljettavaksi kesäkaudella 2018.

Lemmenjoen Kultareitti -hanketta rahoittavat Ma​nner-S​uomen maaseudun kehittämisohjelma, Inarin kunta ja Metsähallitus. Osa maaseudun kehittämisohjelman rahoituksesta on kansallista rahoitusta ja osa tulee EU:n maaseuturahastosta.

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Kirsi Ukkonen / Metsähallitus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika