Ulkoilma 15.8.2016

Kolmisenkymmentä vapaaehtoista luonnon ja retkeilyn ystävää jalkautuu tänään siivoamaan Lätäsenon vartta. Talkoolaiset keräävät jokivarren roskia kolme vuorokautta. Metsähallituksen luontopalvelujen organisoima talkooleiri täyttyi ilmoittautuneista jo muutamassa tunnissa. Mukana talkoiden järjestelyissä ovat myös Enontekiön kunta, Kelottijärven osakaskunta, Lapeco, Nuorten palvelu ry, Heliflite Oy, Lapland Hide sekä K-Market Kilpishalli.


Mainos


Lätäseno-joen varret Käsivarressa Enontekiöllä ovat paikoin pahoin roskaantuneet. Joiltakin luonnossa kulkijoilta on unohtunut vanha neuvo – sen minkä jaksat maastoon kantaa, jaksat myös tuoda tyhjänä takaisin. Juomatölkin paino tuntuu lisääntyvän tyhjennyksen jälkeen, katkenneen siiman tai lasipullon palasen vaarallisuutta poroille ja linnunpoikasille ei aina ymmärretä.

Onneksi löytyy myös innokkaita vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita talkoilemaan puhtaan ja erämaisen luonnon hyväksi. Lätäsenon siivoustalkooleiri täyttyi hujauksessa heti sen jälkeen kun siitä ilmoitettiin alkukesällä. Talkoita koskevia yhteydenottoja tuli luontopalveluille yli 200.

Talkoolaiset jalkautuvat Lätäsenon rannoille tänään ja tulevat pois torstaina. Heidät kuljetetaan tiettömien taipaleiden päähän ja sieltä pois helikopterilla sekä veneillä. Vapaaehtoiset toimivat maastossa pareittain.

Rannoilta ja leiripaikoilta kerätyt jätteet kootaan jätesäkkeihin. Kun riittävästi säkkejä on täynnä, ne laitetaan suurempiin vahvistettuihin säkkeihin odottamaan talvella moottorikelkalla tapahtuvaa poiskuljetusta.

Ei muovi maatumalla häviä

Pohjoisen kylmässä ilmastossa jätteiden hajoaminen luonnossa on hidasta eikä kaikki maadu koskaan. Tupakantumpin häviämiseen saattaa kulua pahimmillaan jopa toistakymmentä vuotta. Tulipaikkoja pilkuttavat valkoiset, muoviset pussinsulkijat, lasi säilyy ikuisesti, hernekeittopurkkikin satoja vuosia. Eivätkä ne jätteet maadu sen nopeammin rantakivien alle piilotettuinakaan.

Lätäsenon talkoiden tarkoitus on paitsi kerätä roskia myös muistuttaa luonnossa kulkijoita viemään jätteensä pois erämaasta. Joen latvoilta on lähimmälle tielle yli 30 kilometrin matka, ja maasto on vaikeakulkuista. Roskaantuneiden jokivarsien siivoaminen talkoilla ei siis ole jatkuvasti mahdollista.

Talkootunnelmia voi seurata Kilpisjärven ja Käsivarren erämaa-alueen Facebook-sivuilla www.facebook.com/KilpisjarviJaKasivarrenEramaa

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Eki Ollila


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika