Ulkoilma 22.6.2015

Tänä vuonna Lappi-teema jatkuu Keski- ja Tunturi-Lapin alueiden esittelyllä. Heinäkuussa reissaamme Pyhä-Luoston alueelle ja elo-syyskuun vaihteessa Ounasvaaran, Kilpisjärven sekä Pallas-Yllästunturien alueelle.

Pyhä-Luosto

Pyhä-Luoston kansallispuistoa leimaavat komeat tunturit, jotka erottuvat selvästi alavasta ja tasaisesta ympäristöstään. Niistä korkein on 540 metriä meren pinnan ylle kurottava Noitatunturi. Luoston maisemallinen huippu Ukko-Luosto puolestaan kohoaa 514 metriä meren pinnan yläpuolelle. Pyhätunturin erikoisuutena ovat jyrkät rinteet, huippuja erottavat syvät kurut sekä karut kvartsiittilouhikot ja rakat. Tunturien lakien eli kerojen väliset kurut syntyivät jääkauden sulamisvesien kulutuksessa. Alueen hienoimpia nähtävyyksiä on 220 metriä syvä Isokuru.
Kansallispuisto perustettu 2005. Pinta-ala 142 km².

Ounasvaara

Ounasvaara on Rovaniemellä sijaitseva vaara, jonka huippu on 203 metrin korkeudella merenpinnasta. Ounasvaara hallitsee Rovaniemen kaupunkikuvaa. Se sijaitsee kahden joen, Kemijoen ja Ounasjoen, yhtymäkohdassa. Kemijoki kiertää Ounasvaaran pohjoispuolelta ja laskee kohti etelää. Ounasjoki päättyy Ounasvaaran juurelle, josta se jatkuu Kemijokena aina Perämerelle saakka.

Ounasvaaralla majoitumme Safartican Ounasvaaran lakituvilla. www.ounasvaaranlakituvat.fi

Kilpisjärvi ja Käsivarren erämaa

Kilpisjärvi sijaitsee 1 029 metrisen Saanatunturin juurella arktisten suurtunturien syleilyssä. Käsivarren erämaa-alueella korkeuserot ovat suuria ja maasto paikoitellen vaikeakulkuista. Alueen luoteisnurkkaa, Yliperää hallitsevat useat yli tuhannen metrin korkuiset tunturit ja niiden monin paikoin kivirakan peittämät paljakat. Tuntureista korkeimmalle kohoaa Halti, Suomen korkein tunturi, jonka huipulla käy vuosittain noin 3000 kulkijaa.

pallas2

Pallas-Yllästunturi

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemaa hallitsevat arvokkaat tunturit sekä niitä ympäröivät luonnontilaiset metsät ja suot. Puiston turvassa kulkee lähes sata kilometriä Länsi-Lapin suurtunturiketjua. Tuntureiden, vanhojen metsien ja soiden kasvi- ja eläinlajisto antaa kävijälle oivallisen kuvan Lapin luonnosta.

Pallas-Yllästunturin alueella majoitumme Safartican Ylläsjärven Tunturihotelilla. www.yllasjarventunturihotelli.com/fi

Tietoa ja tunnelmia kohteista kesän ja syksyn aikana UlkoilunMaailma.fiin medioissa.

UlkoilunMaailma.fi
Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika