Ulkoilma 26.7.2015

UlkoilunMaailma.fi kävi tutustumassa Pyhä-Luoston alueeseen heinäkuun kolmannella viikolla. Ennalta odotetut itikka- ja mäkäräisarmeijat eivät osuneet kohdalle, mutta eipä osunut suuremmin turistejakaan. Toki alueella on jonkin verran turisteja mutta mukavan rauhallista.

Majoituimme mökkiin Pyhälle, mistä käsin teimme päiväretkiä Pyhä-Luoston kansallispuistoon sekä lähialueelle. Suunnitelma oli hyvä ja toimiva. Kokoonpanoon kuuluivat kolme aikuista ja kaksi pientä lasta, joten telttailuun ei tällä reissulla ryhdytty.

pyha_luosto_03
Isokurulta kohti Pyhäkurua kulkeva reitti on hienosti rakennettu kulkemaan maastossa.

pyha_luosto_04

Muun muassa Isokurun kautta Pyhäkurulle ja sieltä Karhunjuomalammelle kulkevaa polkua oli ilo taivaltaa. Kuljimme hyvin hoidettua reittiä ja ihailimme kaunista monipuolista luontoa. Reilu kaksivuotias poikamme nautti myös maisemista ja oli hyvin vakuuttunut. Näin ainakin tulkitsin lastenkantorinkasta pääni takaa kuuluvia ilon kiljahduksia.

Kuva, jonka @ulkoilunmaailma julkaisi

Ukko-Luostolle kulkeva leveä ”baana” päättyi rakkakivikkoon, josta eteneminen oli tällä kertaa mukana olleilla varusteilla hankalaa. Päätimme nousta kaikesta huolimatta hiukan ylös portaita ja nauttia mahtavista maisemasta.

DSC00642

Karttoja tutkiessa huomasin että erilaiset retkeilyreitit oli merkattu erilaisilla vaativuusmerkinnöillä. Merkinnät olivat tietenkin hyvä asia, mutta ne eivät kertoneet, onko koko helppo reitti kuljettavissa rattailla vai ei. Mukanamme oli lasten kuljettamiseen soveltuvia rinkkoja yms. mutta suunnittelua helpottaisi suuresti, jos koko merkitty reitti olisi kuljettavissa samalla tavalla. Rattaiden lisäksi myös pyörätuolissa liikkuvalle tästä olisi suuri apu. Saimme kuitenkin tarvittavaa informaatiota Luontokeskus Naavasta Pyhän keskustasta.

DSC00839
Muun muassa Tiaislaavu on toimiva kokonaisuus upeassa paikassa.

Löysimme useita kerrassaan upeita laavuja. Korostan vielä laavujen sekä reittien hyvää kuntoa. Laavuilla meidänkin kokoonpanolla oli mukava viettää evästaukoa ja nauttia kiireettömästä päivästä.

Kaunis kohde, luonto ja rentouttava ilmapiiri ei aina takaa täydellistä kokemusta. Olimme yhteydessä ennen reissuamme Pyhä-Luosto Matkailuyhdistykseen, mutta emme saaneet minkäänlaista vastausta tiedusteluumme. Onneksi kohde ei lepää matkailuyhdistyksen aktiivisuuden varassa.

Meidän porukkamme nautti Pyhä-Luoston luonnosta sekä ympäristöstä todella paljon. Kohdetta voi lämmöllä suositella muun muassa perheille, joille luonto on tärkeä sekä rentouttava osa aktiivista lomaa.

Seuraavaksi Lappi 2015 –teemassa kuljemme elokuun lopulla Rovaniemelle Ounasvaaran maisemiin.

Seuraa reissua kuvina Instagramissa www.instagram.com/ulkoilunmaailma.

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika