Ulkoilma 8.9.2016

Maailmassa on paljon hyvää. Sen osoittivat tänä kesänä kymmenet luontovapaaehtoiset, jotka talkoilivat luonnon ja retkeilyn hyväksi eri puolella Lappia tuottaen iloa itselleen ja kanssaretkeilijöilleen. Vapaaehtoistyö on jo vuosikymmeniä ollut todella suosittua maailman kansallispuistoissa, ja meilläkin sen suosio kasvaa jatkuvasti.


Mainos


Innokkaiden vapaaehtoisten määrä oli tänä kesänä iloinen yllätys. Erilaisiin vapaaehtoistöihin Lapin kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla pyrki satoja vapaaehtoisia. Eniten halukkaita oli Enontekiön Lätäsenon varren siivoustalkoisiin ja haamuretkeilijäksi Lapin retkeilyreiteille. Lätäsenon talkoista tuli 250 yhteydenottoa ja haamuksi halusi 450 vapaaehtoista, ja kaikkiin muihinkin vapaaehtoistöihin oli vähintään kymmeniä pyrkijöitä. Tulijoita on usein enemmän kuin voidaan ottaa.

Vapaaehtoiset ovat siivonneet roskaantuneita alueita, toimineet kämppäisäntinä ja –emäntinä, kunnostaneet retkeilyn rakenteita ja rakennuksia, siistineet autiotupia, opastaneet kanssaretkeilijöitä retkeilyn etiketissä, auttaneet viitoituksen uusimisessa ja reittien merkitsemisessä sekä rakentaneet pitkoksia. Luontotöissäkin on ahkeroitu. Talkoolaiset ovat hoitaneet perinnebiotooppeja, tarkastaneet kotkanpesiä, tehneet perhosseurantoja sekä hyönteiskartoituksia. Ovatpa vapaaehtoiset päässeet haamuina retkeilyreiteille opasteiden toimivuutta testaamaan.

Vapaaehtoistyö tuo hyvää mieltä sen tekijöille ja toisille retkeilijöille. Se myös edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Yhdessä tekeminen, upeat maisemat, vaihtelu arjesta ja fyysinen työ innostavat. Toisille vapaaehtoistoiminta on luontomatkailun muoto. Talkoot tutustuttavat uusiin samanhenkisiin ihmisiin ja vievät talkoolaisia joskus kaukaisiinkin upeisiin maisemiin, joihin ei muuten ehkä hoksaisi lähteä. Talkootyö vapauttaa Metsähallituksen rajallisia resursseja suunnattavaksi retkeilijöiden entistä parempaan palveluun ja luonnosta huolehtimiseen.

Monet talkoot järjestetään yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Kesän talkoita järjestämässä olivat muun muassa WWF, Erävaelluskilta, Rovaniemen Melojat ry, Enontekiön kunta, Heliflite ja Pidä Lappi Siistinä ry.

Metsähallitus kiittää kaikkia vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita!

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Seija Olkkonen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika