Ulkoilma 23.1.2014

Kylmäinfo.fi -sivusto tarjoaa asiantuntijoiden laatimia neuvoja ja ohjeita kansalaisille terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä kylmässä ympäristössä. Sivusto perustuu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun yliopiston yhteiseen kehittämistyöhön kylmän ja kuuman terveyshaittojen ehkäisemiseksi.

Oikea tieto on tärkeää kylmän aiheuttamien haittojen tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi. Usein oman kehon kuuntelu unohtuu ja siksi esimerkiksi paleltumia raportoidaan yllättävän paljon”, dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston ympäristölääketieteen ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta kertoo.

Kylmällä ilmalla perussairauksiin liittyvät sairaalakäynnit lisääntyvät, sillä etenkin hengitysteiden sairauksia ja sydän- ja verisuonitauteja sairastavat saavat kylmän seurauksena terveysoireita. Lisäksi kylmä aiheuttaa vuosittain noin 2400 ylimääräistä kuolemaa.

Valtaosa kylmään liittyvästä sairastavuudesta ja lisäkuolleisuudesta ei aiheudu kehon jäähtymisestä ja siihen liittyvistä kylmävaurioista, vaan kansantautien oireiden ja kulun pahenemisesta talvella”, Ikäheimo sanoo.

Suojautuminen tärkeää pakkasella

Kylmäinfosta löytyy esimerkiksi kylmältä suojautumiseen ja liikuntaan liittyviä ohjeita eri-ikäisille. Ikäheimon mukaan liikuntaan tai ulkona työskentelyyn ei ole olemassa ehdotonta pakkasrajaa, vaan lämpötilan lisäksi tulee huomioida esimerkiksi tuulen ja sateen vaikutus. Myös liikunnan taso, vaatetus ja yksilölliset tekijät vaikuttavat kehon jäähtymiseen.

Liikunta itsessään tuottaa lämpöä, joten terve ihminen voi liikkua kylmässäkin. Ulkoilu on kuitenkin aina mietittävä tilanteen mukaan. Siinä vaiheessa on huolestuttava, jos kylmän vuoksi kehossa on epämiellyttäviä tuntemuksia tai käsissä tuntuu kipua. Tunnottomuus merkitsee sitä, että ollaan jo lähellä ihon kudosten jäätymistä eli paleltumavauriota”, Ikäheimo toteaa.

Kylmässä kehon ääriosat kannattaa suojata hyvin ja raskaan liikunnan yhteydessä myös hengitysteiden suojaaminen voi olla paikallaan. Varsinkin sydänsairaiden on syytä välttää äkillistä liikuntaa, tai ainakin lämmitellä sisätiloissa ennen liikuntasuoritusta. Esimerkiksi lumenluonti voi olla liian suuri rasitus sydänvaivaiselle.

Kylmän vaikutus terveyteen on ajankohtainen tutkimusaihe Oulun yliopiston ympäristölääketieteen ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksessa. Käynnissä on tutkimushankkeita esimerkiksi kylmän vaikutuksesta verenpaineeseen ja astmaatikkojen terveyteen.

www.kylmainfo.fi

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Oulun yliopisto / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika