Ulkoilma 27.7.2015

Lomat ovat pian ohi ja moni on odottanut säiden lämpenemistä. Kesällähän pitää olla hellettä! Vai pitääkö? Viileä sää on erinomainen ilma retkeillä ja tutustua vaikkapa kansallispuistoihin.

Hellettä on moni jo ehtinyt toivoa. Metsähallituksen erikoissuunnittelija Sanna-Mari Kunttu Seitsemisen kansallispuistosta muistuttaa, että kesällä voi tehdä paljon muutakin kuin ottaa aurinkoa ja uida, ”Patikointiin sopii erinomaisesti alle 20 asteen lämpötila. On raskasta kävellä rinkka selässä helteellä. Myös lyhyemmillä päiväretkillä viihtyy paremmin, kun ei hiki kastele selkää. Kolea kesä on mitä parhain retkeilyyn!

Suomessa on tällä hetkellä 39 kansallispuistoa täynnä upeaa luontoa ja elämyksellisiä reittejä. Meri, metsät, suot, tunturit ja järvet tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Patikoinnin lisäksi myös pyöräretkillä pärjää viileämmällä säällä. Polkujuoksusta on tullut trendilaji, mikä niin ikään sopii viileämmille keleille. Vesille mielivälle viileä sää on pitänyt sinileväkukintoja aisoissa.

Kunttu tietää vielä yhden hyvän puolen koleassa säässä, ”Marjoja ja sieniä kerätessä viileys on hyvä asia, kun voi käyttää pitkähihaista paitaa ja pitkälahkeisia housuja. Paarmoille ja hyttysille on vähemmän ihoa kupattavaksi.

Sadettakin pelätään turhaan, sillä monelta löytyy kotoa vedenpitävää vaatetusta. Päiväretkillä ei kastuminen haittaa, sillä retken päätteeksi pääsee kuivattelemaan. Monesta kansallispuistosta löytyy myös laavuja ja keittokatoksia, joihin voi hakeutua sateen sattuessa suojaan.

Kansallispuistoihin on helppo mennä, vaikka retkeilykokemusta ei ennestään olisikaan. Hyvin opastettuja reittejä ja luontopolkuja löytyy kaikentasoisille retkeilijöille, myös esteettömiä ja lapsille sopivia lyhyempiä reittejä. Kansallispuistojen ulkopuoleltakin löytyy kiinnostavia luonto- ja kulttuuriperintökohteita.

Metsähallituksen palvelut verkossa

www.luontoon.fi
www.retkikartta.fi

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Mika Mannonen

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika