Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 20.11.2020

Viimeaikoina retkeilyharrastuksen lisääntyessä on retkeilijöitä patisteltu käyttämään ruoanvalmistukseen avotulen sijaan retkikeittimiä. Retkikeittimien käyttöä lisäävät myös kuivat kesät sekä retkeilykohteiden laahaava puuhuolto. Kaasulla toimivat retkikeittimet vaativat kertakäyttöisen kaasupatruunan, joka on melko hankalaa ja kallista kierrättää.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Tänä vuonna kävi heinäkuun loppuun mennessä pelkästään kansallispuistoissa noin 400 000 kävijää enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kansallispuistojen suosio sekä retkeilyharrastuksen kasvu näkyy myös retkeilyvarusteiden kysynnässä. Retkeilijät myös hakevat vaihtoehtoisia tapoja valmistaa ruokaa. Avotulen tekeminen ei ole luvallista metsäpalovaroituksen aikana tai ilman maanomistajan lupaa, joten vaihtoehdoksi nousee erilaiset retkikeittimet. Kaasulla toimiva retkikeitin tarjoaa helpon tavan keittää kahvit tai valmistaa ruokaa. Tällaiset retkikeittimet käyttävät kertakäyttöisiä kaasupatruunoita, joita ei ole mahdollista täyttää uudelleen.

Kaasupatruunaa ei saa puhkaista

Aikaisemmin on ollut vallalla käsitys, jonka mukaan kertakäyttöisen kaasupatruunan on voinut puhkaista ja sen jälkeen laittaa metallinkierrätykseen. Kaasupatruunan puhkaisemiseen on myyty jopa  työkalua. Tukesin antama puhkaisemisen kieltävä lausunto  Retki-lehdessä sai kuitenkin monet retkeilijät miettimään oikeaa tapaa kaasupatruunoiden kierrättämiselle. Nettikeskusteluissa aihe nousi nyt syksyllä uudelleen esille.

Suomessa ja EU:ssa lainsäädännössä vaaditut varoitusmerkinnät kieltävät kaasupatruunoiden ja aerosolipullojen puhkaisemisen myös tyhjänä käytön jälkeenkin. Nämä vaatimukset eivät ole muuttuneet olennaisesti vuosiin, ja taustalla olevat valmistajien käyttämät standardit ovat olleet olemassa vuosikymmeniä.“, kertoo ylitarkastaja Simo Lehmusmies Tukesilta. “Kaikki retkikaasut otetaan jäteasemilla kotitalouksilta vastaan vaarallisena jätteenä.“, Lehmusmies jatkaa.

Tarkkaavainen kuluttaja on lukenut kaasupatruunan kyljestä löytyvät varoitukset, mutta onko asia sisäistetty oikein? Ainakin nettikeskustelujen perusteella olisi kaasupatruunan hävittämisessä vielä paljon parannettavaa ja tiedotettavaa.

Kuva: Valmistaja

Kertakäyttöiset kaasupatruunat hävitetään kotitalouksien vaarallisen jätteen mukana

Retkeilyn harrastajat voivat hävittää retkikeittimien kaasupatruunat oikeaoppisesti viemällä ne lähimmälle jäteasemalle, joka vastaanottaa vaarallista jätettä (ennen ongelmajäte). Kaasupatruunat otetaan vastaan kotitalouden vaarallisena jätteenä. Suuressa osassa kunnista kaasupatruuna menee muun vaarallisen jätteen mukana, joten erillistä kierrätysmaksua ei ole. Maksuttomuuden rajana on usein 50 kg jätettä.

 Löydä lähin jäteasema, joka käsittelee kotitalouden vaarallisia jätteitä (Google Maps)

Osa jäteasemista ottaa kaasupatruunan kierrättämisestä maksun, joka vaihtelee 5 – 16 euron välillä. 16 euron kaasupatruunakohtainen kierrätysmaksu tuntuu äkkiseltään aika suurelta. Korkea hinta myös ohjaa helposti vääränlaiseen kierrättämiseen. Voimassaolevista hinnoista päättää alueelliset jätelautakunnat. Esimerkiksi jätelautakunta Kolmenkierron alueella kaasupatruunan kierrätysmaksun hinta on 16 euroa jokaista kaasupatruunaa kohden. Hinta perustuu olemassa oleviin käsittelykustannuksiin kerrotaan jätelautakunnasta.

Olisi toki kuluttajille selkeämpää, jos patruunat voisivat kuulua tuottajavastuun piiriin (kuten esim. sähkö- ja elektroniikkalaitteet), niin hinta olisi samalla tasolla kautta maan.”, toteaa Kolmenkierron alueella jäteasemia operoivan Kiertokapula Oy:n viestintäpäällikkö Piia Kokko.

Kolmenkierron jätelautakunta on tietojemme mukaan kokoontumassa vielä joulukuun alussa, jolloin käsittelyssä on mahdollinen hinnan alentaminen. Kolmenkierron alueeseen kuuluvat seuraavat 13 kuntaa: Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski.

Päivitämme tähän juttuun päivitetyt hinnat joulukuun aikana.

Mika Mannonen
Valmistajat ja Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika