Ulkoilma 28.7.2015

Koveron perinnepäivää vietetään lauantaina 29.8. kello 10-16. Perinnepäivä on tänä vuonna täynnä uudenlaista ohjelmaa. Tule nauttimaan Koveron kruununmetsätorpan leppoisasta tunnelmasta, maukkaasta vatsantäytteestä, ihastelemaan perinnetaitoja, imemään tietoutta ja osallistumaan itse vaikkapa iilimatohoitoihin, pärekaton tekoon tai sinkkujen riiuuretkelle!
Tänä vuonna Koveron perinnepäivien ohjelmasisältöä on uudistettu ja mukana on ennätysmäärä vapaaehtoistyöntekijöitä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Perinteinen ruisleivän leivonta jää tänä vuonna pois, kun tilaa tehtiin uusille perinnetöille.

Riihen pärekatto ja riukuaidat vaativat kunnostusta, joten luontevaa oli lähteä näistä tarpeista liikkeelle. Muu ohjelma muotoutuu pitkälti vapaaehtoistyöntekijöiden, paikallisten yhdistysten ja yrittäjien ideoista ja osaamisesta. Tänä vuonna täysin uutena ohjelmanumerona on esimerkiksi Suomensodan aikainen sotilasäksiisi eli sulkeisharjoitukset 1800-luvun malliin”, intoilee Metsähallituksen asiakasneuvoja ja Koveron emäntänäkin toimiva Leena Hiltunen.

Toisena erikoisuutena nousee esiin hirudoterapia eli iilimatohoito. Iilimatoja eli verijuotikkaita on käytetty jo vuosisatoja esimerkiksi turvotuksiin, kipuihin ja särkyihin. Apteekeista sai ostaa iilimatoja lääkinnällisiin tarkoituksiin vielä 1970-luvulla. Hirudoterapiaa tekee perinteisiin hoitoihin perehtynyt parkanolainen Merja Pihlajamäki. Yleisöllä on mahdollisuus kokeilla hoitoa pientä maksua vastaan.

Riukuaitaa ja pärekaton kunnostusta tehdään osin vapaaehtoisvoimin.

Ajatuksena on, että muutama vapaaehtoinen yleisön joukosta pääsee reiluksi tunniksi kerrallaan kipuamaan katolle naputtelemaan pärekattoa paikoilleen. Annetaan siis mahdollisuus myös yleisölle osallistua talon perinteisiin töihin”, kertoo Hiltunen.

Itse päivään osallistuminen on maksutonta, mutta käteistä kannattaa varata mukaan, sillä myynnissä on käsityötuotteita ja pientä purtavaa.

Riiuuretki sinkuille

Uutta Koveron perinnepäivillä on myös riiuuretki eli neljän tunnin sinkkuvaellus. Vaelluksella kuljetaan kuuden kilometrin Torpparintaival ja nautitaan oppaiden johdolla ikimetsän hiljaisuudesta ja soiden tuoksuista. Evästauko pidetään Haukilammen tulentekopaikalla ja retkellä poiketaan myös Koveron perinnepäivän humussa.

Idea kansallispuistoissa järjestettävistä sinkkuretkistä lähti lentoon, kun hoksasimme, että on varmasti monia sinkkuja, jotka voisivat löytää omanhenkistä seuraa ennemmin eräretkeltä kuin ravintolasta. Katsotaan löytyykö Seitsemiseen rohkeita retkeilijöitä ja innostuuko joku sinkkuyhdistys ideasta. Suomessa on 39 kansallispuistoa, joista jokainen soveltuisi upeiden puitteidensa puolesta vastaavien tapaamisten järjestämiseen”, valaisee erikoissuunnittelija Maija Mikkola Metsähallituksesta.

Koveron perinnepäivän ohjelma

– Suomensodan aikainen sotilasäksiisi eli sulkeisharjoitukset 1800-luvun malliin, Suomen Sodan 1808 tykkimiehet ry
– Sieninäyttely, Pirkanmaan Martat
– Kompostointitietoiskuja kello 12 ja kello 14, Pirkanmaan Martat
– Pirtanauhan tekoa, Kurun Martat
– Matonkudevirkkausta, Kurun Martat
– Villiyrttitunnistus, Kurun Martat
– Sepät Liisa ja Jussi Leponiemi, myytävänä myös tuotteita
– Haapalastutyönäytös, tuotteita myös myytävänä, Raimo Haavisto
– Pärekaton kunnostusta, Metsähallitus
– Riukuaidan tekoa, Metsähallitus
– Varpuvispilöiden tekoa, Metsähallitus
– Kitara- ja haitarimusiikkia, Metsähallitus
– Kirjansidontaa, Metsähallitus
– Rappumattoja luonnonmateriaaleista, Metsähallitus

Osallistu itse

– Kansanperinnehoitoa: saunalla on mahdollisuus kokeilla hirudoterapiaa eli iilimatohoitoa. Maksullinen. Tekijä Merja Pihlajamäki.
– Ohjattu perinnepäivän riiuuretki on suunnattu sinkuille. Lähtö kello 10 Multiharjun parkkipaikalta, jonne palataan noin klo 14. Vaelluksella kierretään Torpparintaival (6 km) ja poiketaan Koveron perinnepäivässä. Sään mukainen vaatetus ja evästä mukaan! Jos metsäpalovaroitus ei ole voimassa, evästellään tulilla.
– Pärekatto- ja riukuaitatalkoot. Muutama onnekas pääsee mukaan tekemään pärekattoa Metsähallituksen asiantuntijoiden avustuksella.
– Varpuvispilöiden tekoa viljamakasiinilla. Metsähallitus

Vatsantäytettä

– Kurun Martat myyvät kahvia ja kahvileipää
– Makujen Laguuni myy keittoa ja makkaraa

Lähde ja kuva: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika