Ulkoilma 1.12.2015

WWF on palkinnut Vuoden 2015 luontokirjaksi Mika Honkalinnan kirjoittaman teoksen Korppiretki (Maahenki). Lukijansa kahdelle korppiretkelle vievä kirja yhdistelee sekä valokuvia että kirjailijan päiväkirjan muistiinpanoja. Viiden finalistin joukosta voittajakirjan valitsi WWF:n hallintoneuvoston jäsen, professori Sixten Korkman.

Kuvien mustavalkoisuus, joka korppien kohdalla on luonteva ratkaisu, antaa kuvatuille metsämaisemille lähes maagisen tunnelman. Kirja tukee metsiemme merkityksen ymmärtämistä ja muistuttaa niissä vaeltamisen antamasta mielihyvästä”, Korkman perustelee valintaansa.

Voittajateoksen tekijä Mika Honkalinna (s. 1964) on harrastanut luontokuvaamista vuodesta 1978 lähtien, ja ammatikseen hän on toiminut luonnonvalokuvaaja-kirjoittajana vuodesta 1998. Honkalinnan pääkohteena on pohjoinen havumetsäluonto kaikkine elementteineen, mutta hänellä on ollut erityinen kiinnostus lintuihin jo pienestä pitäen. Hän otti ensimmäiset luontokuvansa mummonsa vanhalla pokkarilla juuri korpeista.

Honkalinna kertoo Korppiretken olevan kertomus ihmisten ja eläinten välisistä suhteista sekä kumppanuuden ja samuuden tuntemuksista ympäröivää luontoa kohtaan – kerrottuna kirjailijan oman elämänmittaisen korppisuhteen kautta.

Korppiretkessä kietoutuvat yhteen muistot, havainnot korppien maailmasta, kohtalon oikut, maiseman muutos, lähiluonnon merkitys ihmiselle sekä korpin asema eri kulttuureissa kautta historian. Se on myös kertomus keski-ikäisten äijien vuosittaisesta korppiretkestä ja sen myötä kasvaneen toveri- ja yhteishengen synnyttämistä muistoista ja merkityksistä”, Honkalinna kuvailee teostaan.

Esiraadissa vaikuttanut WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen toteaa Maahengen panostaneen kustantajana suomalaisten luontokirjojen tuottamiseen viime vuosina erityisen paljon.

Korppiretki on yhdistelmä upeita kuvia ja tarinoita, joten kaiken kaikkiaan palkinto meni hyvään osoitteeseen”, Luukkonen toteaa.

Kirjojen kuvitus on upea ja teksti kiinnostavaa. Ennen kaikkea nämä teokset ilmaisevat rakkautta ja kunnioittavaa asennetta luontoon. Jokainen finalisti olisi voinut tulla valituksi – voittajan valinta on henkilökohtainen ja subjektiivinen”, Korkman summaa.

Luonto on niin sanottu julkishyödyke, jonka monimuotoisuuden ja laadun säilyttäminen vaatii määrätietoista ympäristöpolitiikkaa ja sitä tukevaa kansalaismielipidettä. Vuoden luontokirjan valinta pyrkii kiinnittämään huomiotamme luonnon säilyttämisen merkitykseen Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta”, hän jatkaa.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui tänä vuonna yhteensä 29 teosta. Kilpailun esiraatiin kuuluivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen.

korppiretki_kirjaMika Honkalinna
Korppiretki

ISBN: 978-952-301-045-1
Teksti ja kuvat: Mika Honkalinna
Ulkoasu: Riikka Löytökorpi
Kuvankäsittely: Petri Kuokka / Aarnipaja Ky
188 sivua, 243×184 mm, ovh 43 euroa, YKL 58.1, 75
Painopaikka: Bookwell Oy, Porvoo
Kustantaja: Maahenki Oy
Maahenki Oy 2015

Lähde: WWF Suomi
Kuva: Mika Honkalinna

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika